fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU ovoj godini planiraju garancije do 141,25 miliona

U ovoj godini planiraju garancije do 141,25 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država Crna Gora će u ovoj godini izdati garancije u ukupnom iznosu do 141,25 miliona EUR.

Od toga se, kako se navodi u Predlogu izmjena Odluke o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu, koji je dostavljen u skupštinsku proceduru, na kreditni aranžman između crnogorskih komercijalnih banaka i međunarodnih finansijskih institucija odnosi iznos do 50 miliona EUR.

“Ta sredstva se planiraju za potrebe finansiranja malih, srednjih i velikih preduzeća, usljed ekonomskih poteškoća prouzrokovanih pandemijom COVID-19”, navodi se u dokumentu.

Za kreditni aranžman Opštine Budva Vlada planira izdavanje garancije u iznosu do 29,25 miliona EUR, za koje će kreditor biti određen tokom godine.

“Za stand by aranžman izmedu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Fonda za zaštitu depozita (FZD) Vlada će garantovati za iznos od 50 miliona EUR”, navodi se u dokumentu.

Za potrebe druge tranše kreditnog aranžmana između preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko promorje i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), planirano je pismo o potvrđivanju državne garancije na iznos od 12 miliona EUR, čija je ukupna vrijednost 24 miliona EUR.

Svim tim garancijama, kako je objašnjeno, država podržava investiranje u značajne kapitalne projekte i daje podršku malim, srednjim i velikim preduzećima u vrijeme pandemije.

Najčitanije

Premiunuo Milutin Maraš

Podgorica, (MINA) - Legenda crnogorskog stonog tenisa, Milutin Maraš, preminuo je u 86. godini,...