fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU narednoj godini dovoljno novca za obaveze prema radnicima

U narednoj godini dovoljno novca za obaveze prema radnicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budžet Fonda rada za narednu godinu od 1,78 miliona EUR biće dovoljan za izmirenje svih obaveza, ocijenio je njegov direktor Kemal Đečević.

“Od toga, na isplatu otpremnina, na godišnjem nivou, odnosi se 370,22 hiljade EUR, na isplatu garantovanih zarada, takođe na godišnjem nivou, 850 hiljada EUR zbog novih zakona o radu i o Fondu rada, kojim će zaposleni moći da ostvare svoja prava i bez okončanja stečaja”, rekao je Đečević Dnevnim novinama.

On je dodao da je na poreze i doprinose i povezivanje staža, na godišnjem nivou, izdvojeno 250 hiljada EUR.

Dobra vijest je, kako je kazao, i što stečajci više neće morati da čekaju na okončanje stečajnog postupka, jer novi predlozi zakona o radu i o Fondu rada tako propisuju.

“Novim predlozima zakona o radu i o Fondu rada o kojima se na predlog Vlade prošle sedmice raspravljalo u parlamentu uvode se brojne novine, među kojima i mogućnost da zaposleni ostvari svoja prava i prije okončanja stečajnog postupka, što do sada nije bio slučaj”, rekao je Đečević Dnevnim novinama.

On je naveo da su stečajni postupci trajali godinama i da su zaposleni morali čekati okončanje stečajnog postupka da bi ostvarili svoja prava. Nakon usvajanja tih zakona u Skupštini, kako je rekao, radnici više neće morati da čekaju okončanje stečajnog postupka kako bi namirili potraživanja iz radnog odnosa.

“Tokom ove godine za potraživanja radnika kojima je radni odnos prestao usljed stečaja ili tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena Fond rada isplatio je 230 otpremnina u ukupnom iznosu od 441,05 hiljada EUR, dok je za garantovane zarade na osnovu 267 rješenja ukupno isplaćeno 365,18 hiljada EUR”, precizirao je Đečević.

On je dodao da je ostalo neobrađeno 2,31 hiljada zahtjeva za otpremnine usljed stečaja i 19 zahtjeva za isplatu garantovanih zarada.

“Neobrađeni zahtjevi se uglavnom odnose na podnosioce kojima su u prethodnom periodu isplaćena potraživanja od države ili poslodavca, osobe isplaćene od poslodavca po osnovu prestanka radnog odnosa zbog tehnoekonomskih promjena po propisima koji su važili u momentu prestanka radnog odnosa podnosioca, zatim podnosioci kojima je radni odnos prestao po sporazumu između zaposlenog i poslodavca”, objasnio je Đečević.

Dio zahtjeva se, kako je naveo, odnosi i na osobe koje je u prethodnom periodu isplatila država, kao i osobe kojima je izvršen dokup staža da bi ostvarili pravo na starosnu penziju, a kojima je radni odnos prestao u periodu od 14. avgusta 1990. do 29. jula 2003. godine.

“Neobrađen je ostao i dio zahtjeva koji se odnosi na isplatu otpremnina, koji su predati nakon zakonom propisanog roka od 8. januara 2011. godine. Dio zahtjeva za isplatu garantovanih zarada i uplatu poreza i doprinosa i povezivanje staža, u fazi su obrade od stručne službe, koja utvrđuje osnovanost podnijetih zahtjeva”, objasnio je Đečević.

Najčitanije