fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Ministarstvu očekuju da Orlandić neće tražiti otpremninu

U Ministarstvu očekuju da Orlandić neće tražiti otpremninu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za očekivati je, u skladu sa poslovnom i ličnom etikom da razriješeni izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić neće zahtijevati isplatu otpremnine, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz tog resora, koji vodi ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić su rekli Danu da nekad uspješno preduzeće loše posluje, da je nelikvidno, a da obaveze oko operativnih poslova nijesu završene.

Iz Ministarstva su kazali da je ugovorom koji je Orlandić zaključio sa prethodnim bordom direktora 8. decembra prošle godine predviđena isplata 18 bruto plata u slučaju razrješenja.

Orlandić, prema podacima dostavljenim Agenciji za sprečavanje korupcije, ima neto platu od dvije hiljade EUR. Sa porezima i doprinosima njegova plata je oko tri hiljade EUR, što znači da prema ugovoru ima pravo na 54 hiljade otpremnine.

“Apsolutno bismo bili saglasni sa isplatom otpremnine bilo kom uspješnom direktoru državnog privrednog društva, što sa Aerodromima Crne Gore nije slučaj. Zaista je za očekivati, da u skladu sa poslovnom i ličnom etikom Orlandić neće zahtijevati isplatu otpremnine”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je poslovanje Aerodroma izuzetno loše, nijesu ispoštovani zahtjevi Agencije Civilnog vazduhoplovstva za sertifikaciju aerodoroma. Nijesu ispoštovani zahtjevi povodom zapošljavanja u prethodnoj godini i vremenu izbora.

“Organizaciona struktura preduzeća je loša, relevantan proces održavanja dozvola operativnog osoblja je nefunkcionalan. Godinama nije realizovana zakonska obaveza izbora internog revizora. Nije rađena procjena osnovnih sredstava aerodroma, što je takođe zakonska obaveza na period tri do pet godina, a nije rađen od 2012. godine”, rekli su iz Ministarstva.

Finansijski rezultat za prošlu godinu je negativan i očekivani iznos gubitka je 13 miliona EUR.

“Činjenica je da izvršnom direktoru mandat prestaje za tri mjeseca, ali je neophodna hitna intervencija, promjena dosadašnjeg načina rada i pokušaj pripreme za ljetnju sezonu”, poručili su iz Ministarstva.

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore razriješio je u četvrtak dužnosti Orlandića, koji je na toj poziciji od 1. septembra 2017. godine i kome je mandat isticao 1. septembra ove godine.

Bord direktora Aerodroma je promijenjen prije skoro mjesec i u tom tijelu su sada Nebojša Đoković, Ognjen Jovović, Branko Vuković, Boro Todorović i Edin Dobardžić.

Na pitanje Dana da li će na poziciju izvršnog direktora biti imenovan neko iz partija koje čine vlast, odnosno prema raspodjeli pozicija no dubini, ili će raspisati konkurs, iz Ministarstva su kazali da će raspisati konkurs za novog izvršnog direktora.

Najčitanije