fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU maju Berza preduzetničkih ideja

U maju Berza preduzetničkih ideja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i rekotor Univerziteta Donja Gorica (UDG), Veselin Vukotić potpisali su danas sporazum o saradnji na projektu Berza preduzetničkih ideja u kreativnim industrijama, koja će biti održana u maju.

Bogdanović je kazao da je sporazumom predviđena saradnja u okviru desete, jubilarne Berze preduzetničkih ideja UDG-a, koja će ove godine tematski biti fokusirana na oblast kreativnih industrija.

„Za početak, planirano je da u martu bude raspisan zajednički konkurs Ministarstva i UDG-a za prikupljanje preduzetničkih ideja u dijelu kreativnih industrija. Za april je predviđena njihova evaluacija, dok će Berza biti održana 9. maja“, rekao je Bogdanović.

Iz Ministarstva je saopšteno da je model saradnje usaglašen shodno značaju i ulozi koju kreativne industrije imaju na ukupan kulturni i društveni razvoj, ali i na potencijal na globalnom nivou.

Bogdanović i Vukotić su podsjetili na potrebu kreiranja ideja posebno u oblastima uspostavljanja proizvoda, odnosno brenda u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), sa osvrtom na razvoj video igara i mobilnih aplikacija u funkciji valorizaciji kulture.

Kreativne ideje, kako je precizirano, biće razvijane kroz tri faze.

„U prvoj, koja nas čeka od narednog mjeseca, nastojaćemo da podstaknemo što više mladih da apliciraju sa idejama. Nakon toga, slijedi mentorski rad sa timovima, tokom kojeg će ideje biti dodatno razrađene. I najzad, u trećoj fazi, na Berzi će biti obezbijeđena sredstva za njihovu realizaciju“, objasnio je Bogdanović.

Ministarstvo kulture se, kako je saopštio, u prethodnom periodu opredijelilo za afirmaciju i razvoj kreativnih industrija kao važne kulturne politike kojom se želi otvoriti novo poglavlje na crnogorskoj kulutrnoj sceni, prije svega usmjerno na povezivanje kulture i preduzetništva.

Očekuje se da ove godine za ideje na Berzi licitira više od 20 renomiranih kompanija.

Bogdanović je, tokom posjete UDG-u, obišao i Preduzetničko gnijezdo, koje je počelo da radi prošle godine.

Vukotić je rekao da je ideja vodilja Preduzetničkog gnijezda buđenje studenata i njihovih kreativnih, inovativnih i preduzetničkih sposobnosti.

On je ocijenio da je međunarodna Berza preduzetničkih ideja događaj koji okuplja studente svih univerziteta u Crnoj Gori, srednjoškolce iz svih crnogorskih gradova, ali i njihove kolege iz cijele Evrope i svijeta.

„Ciljevi ovog projekta su promocija preduzetništva među mladima, realizacija novih biznis ideja, ali i podsticanje mladih da razmišljaju na preduzetnički način“, zaključio je Vukotić.

Najčitanije