fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Kotoru pet odsto više gostiju 

U Kotoru pet odsto više gostiju 

Kotor, (MINA-BUSINESS) – U Kotoru ovih dana boravi preko deset hiljada gostiju, što je oko pet odsto više u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, saopštila je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO), Ana Nives Radović.

Ona je kazala da to nikada nije realan pokazatelj popunjenosti kapaciteta, budući da iz godine u godinu ima više hotelskog i privatnog smještaja.

“Statistika, ipak, pokazuje da je i popunjenost na prošlogodišnjem nivou. Sa druge strane, u Kotoru je prisutna veća svijest o registraciji turista, posebno onih u privatnom smještaju. Veoma je pohvalno što izdavaoci smještaja prepoznaju da je njihova obaveza da prijave goste i po tome je Kotor u Crnoj Gori u samom vrhu”, rekla je Radović za Skala radio.

Ona je podsjetila na samo par najnovijih karakteristika Kotora, koji je ove godine drugi na listi najinteresantnijih i najboljih kruzing destinacija u istočnom Mediteranu. Tu je i njegovo mjesto na listi 15 najboljih evropskih destinacija u ovoj godini.

Radović je ocijenila da pohvale govore same za sebe, a ono što je važno turističkim poslenicima da bi unaprijedili poslovanje je osluškivanje primjedbi turista.

“Jedna od najvećih zamjerki je buka na pojedinim mjestima u starom gradu, zatim se kao jedna od pritužbi bilježi čistoća, odnosno nečistoća, posebno plaža i kupališta. Najviše se zamjera na nedostatku kanti za otpatke”, navela je Radović.

Ona je dodala da saobraćajne gužve nijesu toliko istaknute kao problem turistima, koliko su to domicilnom stanovništvu koje ih kao problem tokom sezone najviše osjećaju.

“Postoji dugogodišnji problem neriješenih i isprepletenih nadležnosti između opštine, Morskog dobra, Komunalnog preduzeća, Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. Ovo posebno kada je riječ o održavanju šetališta duž mora, klupa, mobilijara i javne rasvjete”, kazala je Radović.

Zbog nedostatka jasne informacije ko je nadležan i odgovoran za koji posao, građani i turisti se često obraćaju medijima i Turističkoj organizaciji.

Radović je podsjetila na izražen problem na početku glavne turističke sezone u Kotoru, a to je parkiranje sve većeg broja turističkih autobusa.

“To je kulminiralo u trenutku smjene vlasti u Kotoru i nedostajućeg Koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone koje, za ovu godinu, bivša vlast nije oformila”, rekla je Radović.

Ona smatra da bi takvo tijelo trebalo da postoji tokom cijele godine, jer je Kotor generalno grad izletničkog i kruzing turizma.

Budući da nije bilo skupštinskih zasijedanja, nije donesena ni odluka o naplati naknade za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara, odnosno naplate takse koja se inače ubirala od turističkih autobusa.

“Zbog toga se dnevno gubio značajan prihod od nekoliko stotina EUR, a samo jedan autobus plaća taksu od 15 EUR. Već u martu veliki broj agencija je pitao gdje i kome plaćaju tu naknadu”, navela je Radović.

Kada su u pitanju turistički autobusi, problem je zaustavljanja, parkiranja, zadržavanja, buke, gužve, bez alternativne lokacije, sve u trenutku kada je sezona bila već uveliko u toku.

“TO Kotor je uspjela da informiše agencije gdje sa autobusima, zadržala kontakt sa njima i najave dolazaka svih onih kojima je ovakva neriješena i konfuzna situacija možda mogla biti razlog da više ne dolaze u Kotor”, zaključila je Radović.

Najčitanije