fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Kotoru oko 4,5 hiljada turista

U Kotoru oko 4,5 hiljada turista

Kotor, (MINA-BUSINESS) – U Kotoru trenutno boravi oko 4,5 hiljada turista, saopštio je direktor Turističke organizacije (TO) Kotor Jovan Ristić i poručio da, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, očekuju dobru postsezonu.

On je agenciji Mediabiro kazao da se od ukupnog broja trenutnih gostiju, 3,5 hiljada nalaze u privatnom smještaju, a nešto više od 700 u hotelskom.

“Poređenje sa 2019. godinom nijesmo radili, ali je u posljednjih dvadesetak dana evidentan pad broja gostiju. U odnosu na ono što je bilo 2019. godine, mislim da je nekih 20 odsto manje turista”, rekao je Ristić.

On je naveo da u Kotoru i dalje dominiraju gosti iz Srbije, na drugom mjestu su turisti iz Ukrajine, zatim Poljske, Bosne i Hercegovine, Mađarske.

“Goste iz Zapadne Evrope smo očekivali u postsezoni i to su bile najave. Međutim, zbog situacije sa koronavirsom to je izmijenjeno”, kazao je Ristić.

Ristić je rekao da informacije koje dobijaju od hotela i izdavaoca smještaja pokazuju da definitivno ima otkazivanja, pogotovo gostiju sa zapadno-evropskog tržišta.

“Međutim, opet je vidljivo da se pojavljuju novi gosti, ima novih rezervacija. Ohrabrujuće je to što raste i broj izletnika, a što je i vidljivo i u gradu i na ulicama Starog grada”, dodao je Ristić.

Prema njegovim riječima, ukoliko sjutra ne budu donesene neke veće mjere od onih koje su sada na snazi sada, nadaju se da će imati veliki broj gostiju tokom septembra i oktobra.

“Dakle, ukoliko se drastično ne promijene brojke, kada je koronavirus u pitanju, možemo očekivati dobru postsezonu, ali ne svakako na onom nivou kako se to očekivalo u avgustu”, rekao je Ristić.

On je kazao da mogu biti zadovoljni sa ovogodišnjom turističkom sezonom.

“U julu i avgustu smo bili na negdje na nivou 2019. godine, ali smo čak u nekim periodima premašili posjećenost iz 2019. godine”, rekao je Ristić.

Ristić je istakao da period prije početka sezone nije bio na zadovoljavajućem nivou, a kada je Kotor u pitanju broj izletnika je mnogo manji nego što je to bilo 2019. godine.

“Ove godine nijesmo imali dovoljan broj izleta iz Hrvatske, a nijesmo imali ni zadovoljavajuću sezonu kruzera”, rekao je Ristić.

Govoreći o manifestacijama, Ristić je kazao da su odustili od organizavanja Ljetnjeg karnevala i Bokeljske noći.

“Mi smo odustali od organizovanja i jedne i druge manifestacije zbog epidemiološke situacije, ali u septembru, po planu, imamo neke manje manifestacije, od kojih su neke i održane”, kazao je Ristić.

Prema njegovim riječima, u Perastu će biti održan festival Klapa, a još uvijek traje manifestacija koja propagira zdrave stilove života.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije