fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU KAP-u danas zbor radnika

U KAP-u danas zbor radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Kombinatu aluminijuma (KAP) danas će, prema informacijama Vijesti, biti održan zbor radnika protiv najavljenog gašenja fabrike, ali i protiv njenog vlasnika Veselina Pejovića, i na kojem će biti donijete odluke o daljem postupanju.

Predstavnik radnika iz Elektrolize kazao je da je većinski stav zaposlenih sa njihovog jučerašnjeg sastanka da se Pejović vrati za pregovarački sto, jer su iz razgovora u ministarstvima ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija i iz poziva Elektroprivrede (EPCG) shvatili da postoji prostor za dogovor.

Oni, kako su naveli, smatraju da vlasnik Uniproma krizu oko cijene struje koristi za politički napad na novu Vladu umjesto da se dogovara sa njom, kao i da ne bi bio u gubitku ni da se KAP ugasi jer bi i prodajom fabrike “na kilo” dobio više novca nego što je platio, prenose Vijesti.

Prema sadašnjem ugovoru sa Elektroprivredom (EPCG), Uniprom dobija struju po cijeni od 45 EUR za megavat do kraja godine. Uniprom traži produženje ugovora na pet godina po istoj cijeni, tražeći da on dobija jeftiniju struju iz domaćih izvora a ne uvoznu gdje megavat sada košta i preko 200 EUR. EPCG je ponudila da uz popust Uniprom dobije struju u toku naredne godine po oko 120 EUR uz popust od 20 odsto u odnosu na sadašnju minimalnu na tržištu.

EPCG smatra da ne može garantovati dugogodišnje snabdijevanje zbog neizvjesnosti rada Teremoelektrane, jer energetska zajednica traži njen prestanak rada o čemu su u toku pregovori. Druga neizvjesnost je to što uskoro treba da počne njena rekonstrukcije kada će više mjeseci biti van pogona. TE Pljevlja sada obezbjeđuje oko polovine potreba Crne Gore, što znači da bi u slučaju njenog ispadanja iz sistema EPCG morala da uvozi ogromne količine skupe struje.

Dogovor za koji radnici misle da je moguć, iz pregovora i poziva EPCG, jesta da se produži snabdijevanje KAP po sadašnjim cijenama narednih nekoliko mjeseci jer je povećana proizvodnja iz hidroelektrana, dok se ne vidi kako će se kretati cijene struje na međunarodnom tržištu. Predstavnicima radnika nije jasno zbog čega Pejović odbacuje ovu opciju.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je sinoć gostujući na TV Vijesti kazao da će predstavnici državnih energetskih kompanija danas na sjednici Vlade saopštiti svoje stavove i analize u vezi situacije sa KAP-om.

Na dnevnom redu današnjeg zbora radnika biće i razmatranje samog gašenje proizvodnje, odnosno poziva menadžmenta da se proizvodne ćelije postepeno isključuju sa napona uz istakanje tečnog aluminijuma kako bi se sačuvale za eventualni nastavak proizvodnje kada to dozvole cijene struje na međunarodnim berzama.

Stav radnika, koji su i ranije saopštili, je da oni neće učestvovati u gašenju ćelija jer bi tako ugasili i svoja radna mjesta, naručito ne prije nego što se iscrpe sve mogućnosti iz pregovora sa EPCG i Vladom.

Prema planu menadžmenta postepeno gašenje ćelija bi trajalo od 15. do 31. decembra kada ističe ugovor sa EPCG. To bi značilo da bi isključenjem struje za Novu godinu, kojeg bi onda sprovela EPCG, bila prekinuta proizvodnja tako što bi se aluminijum ohladio u ćelijama što bi otežalo i značajno poskupilo pokretanje proizvodnje.

Na taj način je prije dvije godine prestala proizvodnja u Kombinatu aluminijuma u Mostaru, jer su radnici odbili da gase ćelije vjerujući da ih njihova elektroprivreda neće ugasiti sa mreže.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije