fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU fokusu ulagača poruke o novim podsticajnim mjerama

U fokusu ulagača poruke o novim podsticajnim mjerama

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 dostigao novi rekord, a u fokusu ulagača bile su poruke iz Vašingtona o novim podsticajnim ekonomskim mjerama.

Dow Jones oslabio je 0,12 odsto na 30.960 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,36 odsto na 3.855 poena, a Nasdaq indeks 0,69 odsto na 13.635 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, između ostalog, rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Facebook i Apple, dok se čekaju njihovi izvještaji o poslovanju u prethodnom tromjesečju, prenosi Hina.

Cijeli tehnološki sektor podržavaju nedavno objavljeni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Netflixa.

Ulagači se nadaju da će i ostale tehnološke kompanije zabilježiti snažan rast prihoda, zahvaljujući tome što ljudi rade od kuće za vrijeme pandemije koronavirusa.

Tako je cijena dionice Microsofta skočila 1,6 odsto, uoči objave kvartalnog izvještaja te kompanije koje je planirano za danas.

Ipak, najveću podršku tržištu pruža nada ulagača da će vlada novog američkog predsjednika Joe Bidena, uskoro donijeti novi paket podsticajnih ekonomskih mjera vrijedan 1,9 biliona USD.

I dok se demokratski i republikanski predstavnici u Kongresu slažu da je prioritet da se ubrza proces vakcinisanja, republikanci smatraju da je paket podsticajnih mjera od 1,9 biliona USD preskup.

Prihvati li Kongres Bidenov predlog, ukupni podsticaji najvećoj svjetskoj privredi, zajedno s prošlogodišnjim, dostigli bi deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zbog tih nesuglasica, moguće je, poručili su demokrati, da paket podsticaja neće dobiti zeleno svjetlo u Kongresu u narednih četiri do šest sedmica.

„Ono što zaista podstiče tržište su najave podsticajnih mjera. Tržište voli novac, bez obzira radi li se o fiskalnim ili monetarnim podsticajima, a trenutno imate oboje. Ako neko pokuša da minira podsticaje, to bi za tržište bio problem, no ne vjerujem da će to iko pokušati”, rekao je direktor u firmi Themis Trading, Joe Saluzzi.

Zbog svega toga, vijesti o daljem brzom širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bile su u drugom planu.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale zbog slabih ekonomskih pokazatelja, restriktivnih mjera na putovanja u nekim evropskim zemljama i usporavanja procesa vakcinisanja.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,84 odsto na 6.638 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,66 odsto na 13.643 poena, a pariski CAC 1,57 odsto na 5.472 boda.

Najčitanije