fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU fokusu svjetskih berzi inflacija i novi talas koronavirusa

U fokusu svjetskih berzi inflacija i novi talas koronavirusa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica su ove sedmice na većini svjetskih berzi porasle, ali se trgovalo oprezno jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija i nove oštre mjere za suzbijanje novog talasa širenja koronavirusa u Evropi.

Na Wall Streetu je Dow Jones pao 1,4 odsto na 35.601 bod, dok je S&P 500 porastao 0,3 odsto na 4.697 poena, a Nasdaq indeks 1,2 odsto na 16.057 bodova.

S&P 500 je tokom sedmice dostigao novu rekordnu vrijednost, kao i Nasdaq indeks, najviše zahvaljujući rastu cijena dionica u potrošačkom i trgovačkom sektoru, prenosi Hina.

Rast tih sektora uslijedio je nakon podatka da je potrošnja u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u oktobru porasla 1,7 odsto, više nego što se očekivalo.

Uz to, gotovo svi najveći trgovački lanci, od Walmarta, preko Targeta, do Home Depota, obavijestili su o rastu prihoda i većim zaradama u trećem tromjesečju nego što su analitičari procjenjivali.

To pokazuje da se najveća svjetska ekonomija i dalje solidno oporavlja od koronakrize.

„Ulagači su odahnuli jer vijesti govore o tome da potrošnja i dalje snažno raste, uprkos rastu cijena i poremećajima u lancima nabavke”, rekao je strateg u firmi Allspring Global Investments, Brian Jacobsen.

No, trgovalo se oprezno, jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija i različita mišljenja zvaničnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), po tom pitanju.

Tako je predsjednik ogranka Fed-a u Sent Luisu, James Bullard, kazao da bi Fed trebalo da zauzme čvršći stav po pitanju inflacije, dok je predsjednica Fed-a u San Franciscu, Mary Daly, pozvala na strpljenje po pitanju kamata, jer smatra da će rast inflacije biti privremen.

Jednom riječju, još nije sasvim jasno hoće li se inflacija duže vrijeme zadržati na visokim vrijednostima ili je njen rast privremen.

Nedavno je objavljeno da su u oktobru potrošačke cijene u SAD-u porasle 6,2 odsto na godišnjem nivou, najviše u posljednjih 30 godina.

Tako se inflacija već pet mjeseci zaredom kreće iznad pet odsto, značajno preko planirane granice Fed-a od dva odsto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u lancima nabavke, visoka inflacija mogla potrajati duže nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Ulagače je pokolebalo i ponovno brzo širenje Covida-19 u Evropi. Austrija je u petak postala prva zemlja koja je ponovo odlučila da uvede potpuno zaključavanje, kako bi suzbila novi talas zaraze koji bi mogao da zakoči privredni oporavak regije od koronakrize.

I Njemačka je upozorila da bi zbog Covida-19 mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem.

Ulagači se plaše da bi i druge evropske zemlje mogle pratiti primjer Austrije.

Zbog toga su, nakon šest sedmica rasta, evropski berzanski indeksi ove sedmice zabilježili različita kretanja.

Londonski FTSE indeks pao je 1,7 odsto na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,4 odsto na 16.159 poena, a pariski CAC 0,3 odsto na 7.112 bodova.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je porastao 0,45 odsto na 29.745 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije