17.2 C
Podgorica
March 29, 2020.
Naslovnica Business Top Story U deset najvećih turističkih projekata uloženo 1,35 milijardi

U deset najvećih turističkih projekata uloženo 1,35 milijardi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U samo deset najznačajnijih projekata turističkih objekata i infrastrukture na kojima se radi širom Crne Gore do kraja prošle godine je uloženo 1,35 milijardi EUR, pokazuje izvještaj o njihovoj realizaciji koji je usvojila Vlada.

Većina prioritetnih projekata iz oblasti turizma koji se realizuju u primorskom dijelu Crne Gore odvijaju se prema ugovorenoj dinamici, preciznije obavezama iz ugovora i investicionih programa, dok je na sjeveru intenzivirana njihova realizacija, podaci su Ministarstva održivog razvoja i turizma, prenose Dnevne novine.

To se navodi u informaciji o ovim aktivnostima od jula do decembra koju je Vlada usvojila na kraju prošle godine. Stepen realizacije i finansijski pokazatelji dati su na osnovu podataka o ispunjavanju ugovornih obaveza kojima raspolažu resorno ministarstvo i Sekretarijat za razvojne projekte, dok je ključni dio informacija o aktivnostima na sjeveru dostavila Uprava javnih radova.

Pojedinačne podatke dostavile su kompanije Azmont Investments, Adriatic Marinas, Luštica Development, Adriatic Properties, QD Hotel and Property Investment Montenegro, OHM Mamula Montenegro, Karisma Montenegro, kao i državno preduzeće Skijališta Crne Gore, te Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta.

“Turistička valorizacija dijela imovine Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera hoteli Bellevue i Olympic znatno je unaprijedila turističku ponudu u najjužnijoj crnogorskoj opštini. U skladu sa izvještajima kontrolora, tokom prve dvije faze investicije u projekat su uložena 23,84 miliona, od čega u drugoj fazi investicije koja je realizovana u ovoj godini 8,75 miliona EUR”, navodi se u izvještaju, te se precizira da planirana ulaganja iznose 31,84 miliona EUR.

U pitanju je adaptacija pomenuta dva hotela na početku Velike plaže koje je otkupio konzorcijum Karisma Hotels Adriatic i napravila turističko naselje Holiday Village Montenegro.

Intenzivna investiciona aktivnost na projektu Portonovi u Kumboru nastavljena je i u prošloj godini. Prema prezentovanim podacima koji su dobijeni od kompanije Azmont Investments, od početka realizacije 2013. do sada uloženo je 597,91 milion EUR, a samo u drugoj polovini prošle godine 192,97 miliona EUR.

“Po najnovijim najavama investitora, ukupna planirana ulaganja u projekat iznosiće 969 miliona EUR. U skladu s postojećom dinamikom, investitor je najavio da će hotel One&Only biti otvoren ove godine”, navodi se u izvještaju, uz podsjećanje da je prvobitno investicionim programom za ulaganje bio predviđen iznos od 258,08 miliona, koji je ugovorom sa pomenutim luksuznim hotelskim brendom povećan na 650 miliona EUR.

Porto Montenegro u Tivtu, kao prvi ekskluzivni turistički projekat na crnogorrskoj obali koji je počeo kanadski biznismen Piter Mank, zvanično je otvoren krajem 2010. godine kada je počela da radi prva marina za megajahte u ovom dijelu Mediterana. Šest godina kasnije prešla je u ruke državnog fonda ICD iz Dubaija. Podaci pokazuju da je do sada u realizaciju marine i brojnih pratećih objekata uloženo 640 miliona, što je 200 miliona EUR više od planiranog.

Međutim, od tog iznosa, na stvarne odnosno kapitalne investicije odnosi se 389 miliona, dok preostalih 251 miliona EUR čine operativni troškovi. U proteklih pola godine u ovaj rizort uloženo je 16,26 miliona što predstavlja polovinu iznosa planiranih investicija u istom periodu.

Buduće najveće turističko naselje na poluostrvu Luštica nadomak Tivta, Luštica Bay, od 2013. godine do danas akumuliralo je ulaganja vrijedna 236,91 milion EUR. Prema ugovoru, u prve četiri godine kompanija Luštica Development imala je obavezu da investira 150 miliona EUR, a ukupan projekat koji treba da bude zaokružen 2025. godine procijenjen je na 1,1 milijardu EUR. Prema najavama kompanije, u drugoj polovini prošle godine trebalo je da bude uloženo 35 miliona, a konačna cifra je 20,36 miliona EUR što, kako se navodi, predstavlja potvrdu značajnih investicionih aktivnosti.

U Vladinom dokumentu se daje osvrt i na projekte koji su tek u početnim fazama izgradnje. Kompanija QD Hotel and Property Investment Montenegro, nakon što je početkom 2010. godine kupila bivši hotel Plavi horizont u uvali Pržno kod Tivta gdje će nastati Qatari Diar. Projekat će biti vrijedan 270 miliona, od čega su do sada investirana 69,4 miliona EUR.

Prijavom gradnje početkom novembra 2019. zvanično je startovao projekat novog hotela Kraljičina plaža u Miločeru kod Budve. U ovaj objekat biće uloženo 60 miliona, a do sadašnje investicije iznose 4,22 miliona EUR.

U rekonstrukciju tvrđave Mamula na ostrvu Lastavica kod Herceg Novog, u posljednjih šest mjeseci prošle godine investirano je 2,75 miliona, pa je ukupan iznos investicije u dosadašnjem periodu dostigao 6,2 miliona EUR, što je manje od polovine od planiranih 15 miliona EUR.

Projekat Montrose je, nakon ozvaničenja saradnje sa renomiranim brendom Marriott krajem jula, dobio je zvaničan naziv Ritz Carlton Montenegro. Lokacija na rtu Dobreč zakupljena je još 2009. godine, prva ulaganja su uslijedila tri godine kasnije, a prema ugovoru u prvu fazu treba da bude uloženo najmanje 80 miliona, dok investicioni plan iznosi 210 miliona EUR. Posljednjih šest mjeseci prošle godine, kako se navodi, karakterisala je intenzivna izgradnja infrastrukture u što je uloženo 6,2 miliona EUR. Dosadašnje investicije iznose 13,2 miliona EUR.

Kada je riječ o projektima na sjeveru planiranim kapitalnim budžetom za 2019, u izvještaju se konstatuje da je u proteklih pola godine intenzivirana njihova realizacija. To se posebno odnosi na Cmiljaču i Žarski, dva lokaliteta u regionu Bjelasice i Komova, gdje je investirano 10,6 miliona EUR.

“U Opštini Herceg Novi uloženo je 617,4 miliona, od čega u dugoj polovini godine 199,7 miliona EUR. U Ulcinju 24 miliona EUR, od čega 8,7 miliona u drugoj polovini godine, i u Budvi 4,2 miliona EUR. Dakle, ukupna ulaganja od početka realizacije prioritetnih projekata iz oblasti turizma na primorju iznose 1,59 milijardi, dok je blizu 247 miliona uloženo u izvještajnom periodu”, stoji u izvještaju koji se odnosi na period od jula do decembra prošle godine.

Kad je u pitanju sjever države, od početka aktivnosti na realizaciji prioritetnih projekata u izgradnju infrastrukture u Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašini i Žabljaku uloženo je ukupno 38,2 miliona, od čega se na izvještajni period odnosi 12,3 miliona EUR.

Najčitanije