fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Crnoj Gori više od 70 hiljada turista

U Crnoj Gori više od 70 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori trenutno boravi 70 hiljada turista, što je 64 odsto u odnosu na 2019. godinu, saopštila je PR Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević.

“Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, na današnji dan u Crnoj Gori boravi preko 70 hiljada turista, što je 64 odsto u odnosu na 2019. godinu”, kazala je Vukčević agenciji Mediabiro.

Prema njenim riječima, najveći broj turista boravi na budvanskoj rivijeri, oko 26 hiljada, što je na nivou od 64 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Nakon Budve, najposjećenije opštine su Ulcinj i Herceg Novi, a na barskoj rivijeri bilježi se čak i povećanje turističkog prometa od devet odsto u odnosu na 2019. godinu”, navela je Vukčević.

Trend solidne posjete, kako je dodala, bilježi se u centralnim i sjevernim opštinama.

“Kada je riječ o strukturi turista, trenutno nam najviše gostiju dolazi iz Ukrajine, Kazahstana, zemalja regiona, Rusije, Izraela, Poljske, Francuske, Italije i Mađarske”, rekla je Vukčević.

U privatnom smještaju je popunjenost u ovom trenutku oko 62 odsto, dok je u hotelima na nivou od 72 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Vukčević je saopštila da podaci drugih relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa, poput Nacionalnih parkova, Aerodroma Crne Gore i graničnih prelaza, pokazuju uspješnu turističku godinu.

“Prema informacijama Aerodroma, load factor, odnosno stepen popunjenosti aviona koji lete sa naših strateški važnih emitivnih tržišta je na izuzetno dobrom nivou”, rekla je Vukčević.

Ona je kao primjer navela, da je od početka godine zaključno sa 8. septembrom u zavisnosti od avio-kompanije, iz Ukrajine popunjenost aviona i preko 90 odsto, iz Njemačke do 86 odsto, Francuske 85 odsto, Kazahstana 78 odsto, Poljske i Turske odsto, zemalja regiona 76 odsto, Austrije i Velike Britanije do 72 odsto.

Vukčević je objasnila da u kontinuitetu prate tok ove turističke godine, ocjenjujući njenu uspješnost i na osnovu ostvarenih prihoda.

“Zaključno sa 8. septembrom, namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, u dijelu koji pripada NTO, su na nivou od oko 86 odsto u odnosu na 2019. godinu”, kazala je Vukčević.

Ona je dodala da prema informacijama koje dobijaju od turističke privrede, upiti i aktuelne rezervacije pokazuju da je na strateškim tržištima prisutno određeno interesovanje turista.

“Međutim, imajući u vidu da se, shodno epidemiološkoj situaciji, kako u našoj, tako i u drugim državama, iz dana u dan donose nove odluke koje direktno utiču na turistička kretanja, u ovom trenutku nije moguće predvidjeti u kojoj mjeri će se aktuelne rezervacije za postsezonu realizovati”, zaključila je Vukčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...