fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Budvi otvoren kongres računovođa

U Budvi otvoren kongres računovođa

Budva, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni kongres računovođa i revizora Crne Gore, koji organizuju Institut sertifikovanih računovođa (ISRCG) i Ekonomski fakultet iz Podgorice, otvoren je danas u Budvi i prvi put se prati preko hibridnog sistema.

Organizatori su kazali da je Tema ovogodišnjeg kongresa Finansijsko – računovodstvene inovacije u funkciji pouzdanog finansijskog izvještavanja pobudila veliku pažnju i interesovanje preko 350 učesnika iz zemlje i inostranstva kako računovodstvene profesije, tako i akademske zajednice, ali i eminentni javnog sektora, bankarskog i privrednog sektora.

„Prvi put u Crnoj Gori, kongres se prati preko „hibridnog sistema“, online platforme, kombinacijom prisustva uživo i online, što je obezbijedila kompanija M:tel, koja je generalni pokrovitelj i partner kongresa. Ovo je prvi događaj hibridnog tipa održan u Crnoj Gori, koji online prati preko trećine učesnika“, navodi se u saopštenju.

Kongres je otvorio predsjednik Upravnog odbora ISRCG, Vinko Nikić, koji je ukazao na aktuelne izazove koji se nalaze pred računovodstvenom i revizorskom strukom u ovom delikatnom trenutku, izazvanom globalnom pandemijom Covid-19.

On je podsjetio na saradnju sa nadležnim državnim institucijama, regionalnim strukovnim udruženjima i međunarodnim institucijama, uz očekivanje da će se postojeći oblici saradnje nastaviti i produbiti.

Učesnicima kongresa obratio direktor Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović, koji je zahvalio organizatorima na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, uz očekivanja da će se postojeća međusobna saradnja izdići na još veći nivo, posebno u oblastima finansijskog izvještavanja, procjene i forenzičkog računovodstva, kao specifičnim vještinama koje će u narednom periodu biti sve potrebnije.

On je pozvao predstavnike ISRCG, kao reprezentativnog strukovnog udruženja da pomognu državnim institucijama u obuci kadra, posebno zbog činjenice da slijedi usvajanje i implementacija važnih zakonskih rješenja, gdje ISRCG može da da svoj puni doprinos.

On je sa generalnim sekretarom ISRCG, Anastasijom Boljević potpisao Sporazum o saradnji između ISRCG i Uprave prihoda i carina.

Kongres je pozdravio glavni izvršni direktor Međunarodne federacije računovođa (IFAC), Kevin Dancey, koji se pohvalio rad ISRCG na unapređenju profesije na nacionalnom i evropskom nivou.

U toku trodnevnog trajanja kongresa biće prezentovano 27 stručnih/naučnih radova, predstavljenih kroz Zbornik radova, od autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i EU. Takođe, održaće se nekoliko panela i okruglih stolova, na teme koje je crnogorska računovodstvena i revizorska struka prepoznala kao relevantne i aktuelne.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije