fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Baru oko 11 hiljada turista

U Baru oko 11 hiljada turista

Bar, (MINA-BUSINESS) – Na barskoj rivijeri trenutno odmara oko 11 hiljada turista, saopštio je direktor Turističke organizacije (TO) Bar, Emil Kukalj.

„U odnosu na prošlu godinu to je osam puta više turista, a kada upoređujemo sa 2019. to je pad od oko 37 odsto. Gosti uglavnom borave u privatnom smještaju“, kazao je Kukalj za agenciju Mediabiro.

Što se tiče strukture gostiju, najviše ih je iz regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Makedonije, a slijede turisti iz Rusije i drugih zemalja centralne i istočne Evrope.

Kukalj je rekao da je siguran da su gosti izuzetno zadovoljni boravkom u Baru.

„Na osnovu preliminarnih rezultata naše ankete imamo situaciju da je na skali od jedan do pet, gdje je jedan dobra ocjena a pet loša, prosječna ocjena 1,24, što je u odnosu na prethodne godine značajno bolji rezultat“, dodao je Kukalj.

Gosti su uglavnom zadovoljni ljubaznošću osoblja u ugostiteljskim objektima i ostalim uslugama u smještajnim objektima. Potrošnja je na nešto nižem nivou u odnosu na prethodne godine.

„Prosječna potrošnja po danu po turisti je oko 58 EUR. Radi se o malom uzorku i ovo su preliminarni podaci koji se možda mogu promijeniti tokom daljeg istraživanja. Ukupna potrošnja po osobi po putovanju iznosi oko 305 EUR, što je značajno niže nego 2019. kada je bila oko 368 EUR“, precizirao je Kukalj.

On je podsjetio da je Bar grad manifestacija, što tradicionalnih što onih koji su vezani za poljoprivredne proizvode.

Pošto je manifestacija Ljeto sa zvijezdama odložena zbog epidemiološke situacije, Kukalj je rekao da planiraju manifestaciju koja će biti organizovana na nešto drugačiji način.

U toku je i Barski ljetopis koji karakreriše bogat program – pozorišni, kulturni, književni.

Hotelijeri u Baru zadovoljni su tokom sezone i popunjenošću hotelskih kapaciteta.

Menadžerka hotela Kalamper, Zejnepa Dreković, za agenciju Mediabiro je kazala da se pozitivan trend dolaska turista nastavlja i tokom jula.

„Jako smo zadovoljni popunjenošću naših smještajnih kapaciteta koja trenutno iznosi oko 90 odsto. Taj procenat varira iz dana u dan, pa se nekada dešava da popunjenost ide i do 100 odsto i da nemamo nijednu slobodnu sobu u hotelu“, rekla je Dreković.

Hotel Kalamper bilježi rekordnu popunjenost pa je trenutno u hotelu 120 gostiju, a očekuju da će taj broj ići i do 150, s obzirom na to da su proširili smještajne kapacitete.

U hotelu je najviše gostiju iz regiona ali i iz Rusije, Ukrajine i Zapadne Evrope.

Najave za naredni period su dobre, a hotel Kalamper u potpunosti je popunjen do 25. avgusta.

Dreković smatra da će i postsezona biti odlična, jer imaju dobre najave, ali da to isključivo zavisi od vremenskih prilika i epidemiološke situacije.

I hotel Princess bilježi odlične rezultate.

Direktorica marketinga i prodaje, Ljiljana Lukšić, za agenciju Mediabiro je saopštila da je hotel popunjen između 90 i 100 odsto.

„Dobru popunjenost bilježimo i narednih dana, sve do 20. – 25. avgusta. Karakteristika ove sezone je popunjavanje kapaciteta u last minutu, mjesec za mjesec“, kazala je Lukšić.

U hotelu u ovom trenutku boravi najviše gostiju iz BiH, Srbije, Crne Gore, Ukrajine i Poljske.

„Kada uporedimo isti period 2019, do današnjeg datuma ostvarili smo 63 odsto turističkog prometa, ali je još rano da prognoziramo kako će se to reflektovati na finansijskim smislu“, objasnila je Lukšić.

Ona smatra da je rano da se progozira postsezona.

„Već imamo određeni broj najava za seminare, sportska dešavanja i događaje manjeg obima, kao i prve radne grupe iz Zapadne Evrope. Mi hotelijeri se nadamo da će situacija sa koronavirusom biti pod kontrolom, kako bismo mogli da nastavimo nesmetano sa radom“, zaključila je Lukšić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...