fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU avione ToMontenegra nijesu ugrađivane komponente sa neodgovarajućom dokumentacijom

U avione ToMontenegra nijesu ugrađivane komponente sa neodgovarajućom dokumentacijom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za civilno vazduholovstvo utvrdila je da u avionima Embraer, kompanije ToMontenegro, registarskih oznaka 4O-AOA i 4O-AOB, nijesu ugrađivane komponente sa neodgovarajućom dokumentacijom.

Agencija je utvrdila da sve provjeravane komponente imaju odgovarajuću prateću dokumentaciju.

»Na osnovu uvida u dokumentaciju održavanja vazduhoplova tipa Embraer E190-200 LR, oznaka 40-AOA i 40-AOB, u periodu od 28. aprila do 20. oktobra i od 28. aprila do 18. oktobra, nije konstatovana ugradnja komponenti sa neodgovarajućom dokumentacijom“, navodi se u izvještaju Agencije, u koji je agencija Mina-business imala uvid.

U izvještaju se dodaje da su sve provjeravane komponente imale odgovarajuću prateću dokumentaciju shodno Pravilniku o kontinuiranoj plovidbenosti vazduhoplova i vazduhoplovnih proizvoda, djelova i uređaja i o odobravanju organizacija i osoblja koji obavljaju ove poslove.

U izvještaju se navodi da je obavljen pregled zapisa u tehničkim knjigama vazduhoplova oznaka 4O-AOA, od 28. aprila do 20. oktobra.

»U ovom periodu je došlo do ugradnje/zamjene više komponenti. Provjerena je prateća dokumentacija za ukupno 13 komponenti i konstatovano je da je za sve ugrađene komponente postojala odgovarajuća dokumenta«, navodi se u izvještaju.

Iz Agencije su kazali i da je obavljen pregled zapisa u tehničkim knjigama vazduhoplova registarskih oznaka 40-AOB u periodu od 28. aprila do 18. oktobra, kada je došlo do ugradnje/zamjene više komponenti.

»Provjerena je prateća dokumentacija za ukupno 11 komponenti i konstatovano je da su za sve ugradene komponente postojala odgovarajuća dokumenta, kako je to propisano članom Pravilnika«, dodaje se u izvještaju.

Vanredna inspekcija je obavljena 21. oktobra.

Stečajna uprava Montenegro Airilinesa (MA) podnijela je 15. oktobra krivičnu prijavu protiv više nepoznatih počinilaca zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teška krađa navodnim otuđenjem djelova sa aviona Embraer 195, registarskih oznaka 4O-AOC.

Oni su tri dana kasnije dopunili krivičnu prijavu video materijalom koji su sačinili u noći između 17. i 18. oktobra, kada su na podgoričkom aerodromu snimili više osoba kako pristupaju tom avionu.Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet po toj krivičnoj prijavi protiv nepoznatih počinilaca za krivično djelo teška krađa.

Kamere postavljene na hangaru MA, koji se nalazi na aerodromu, su u noći između 17. i 18. oktobra, kako tvrde u stečajnoj upravi, snimile više osoba kako neovlašćeno pristupaju avionu 4O-AOC, skidaju djelove sa njega i nose ih u kontejnere koje koristi To Montenegro.

Iz Uprave policije je ranije saopšteno da su pripadnici granične policije, na poziv stečajne uprave MA, izašli na teren u noći između 17. i 18. oktobra i utvrdili da radnici To Montenegra obavljaju redovne poslove održavanja aviona.

Iz ToMontenegra su saopštili da njihovi radnici ne pristupaju avionu registarskih oznaka 4O-AOC, kao ni bilo kojem drugom koji nije u vlasništvu te kompanije. Oni tvrde da se iz objavljenog snimka ne vidi, niti se može zaključiti, da se radi o avionu 4O-AOC, a ponajmanje o radnicima To Montenegra, kako insinuira stečajna uprava MA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije