fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTvrde da nova Uredba neće uticati na rast cijena goriva

Tvrde da nova Uredba neće uticati na rast cijena goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je promijenila Uredbu o obračunu cijena naftnih derivata i ukinula cjenovno ograničenje, ali iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) tvrde da to neće uticati na poskupljenje goriva.

Cijene goriva u Crnoj Gori su od početka godine porasle tri puta.

“Osnovni razlog za povećanje cijena naftnih derivata u Crnoj Gori je povećanje cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, koja je od depresivne cijene u prethodnom periodu postepeno počela da raste”, rekli su Vijestima iz MKI.

Vlada je novu Uredbu o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata usvojila početkom februara.

Njome je ukinuta odredba iz prethodne uredbe da se “cijene mijenjaju ako se jedan od parametara koji se uzimaju u kalkulaciju promijeni pet odsto i više”.

Uredba je u Službenom listu objavljena 1. marta, a stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

“Nova Uredba ni na koji koji (negativan) način ne utiče na formiranje cijena naftnih derivata u odnosu na raniju uredbu. Osnovni parametar koji utiče na cijene naftnih derivata je cijena sirove nafte na svjetskim berzama, s tim što su dažbine koje naplaćuje država ostale nepromijenjene”, naveli su iz MKI.

Oni su objasnili da je osnovni razlog donošenja nove Uredbe uvođenje visokokvalitetnih (premium) proizvoda kojima će se pokriti crnogorsko tržište, pa potrošači koji sebi mogu dozvoliti kvalitetnije proizvode imaju tu opciju.

“Tržište je u svakom trenutku snabdjeveno osnovnim derivatima, tako da se uvođenje novih, premium proizvoda, nikako neće odraziti na cijene osnovnih derivata. Brisanje stavke o promjeni cijene u slučaju promjene za pet odsto je urađena u cilju balansiranja naglih promjena na tržištu”, objasnili su iz MKI.

Najčitanije