fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPažljivo pratiti situaciju u vezi sa koronavirusom

Pažljivo pratiti situaciju u vezi sa koronavirusom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U crnogorskom turističkom sektoru neophodno je pažljivo pratiti razvoj situacije u cilju uspješnog prevazilaženja izazova usljed pojave koronavirusa u svijetu i u skladu sa tim preduzeti preventivne mjere, smatra državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.

On je, na konsultativnim sastancima između čelnika Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Instituta za javno zdravlje sa predstavnicima crnogorskih hotela i turističkih agencija, kazao da treba sagledati sve informacije i preporuke svih domaćih i međunarodnih institucija.

„S obzirom na to da je dogovoren model razmjene dodatnih informacija sa privredom, pratiće se sezona i shodno tome davati preporuke i projekcije“, rekao je Davidović na sastanku.

Sastanci su se održali imajući u vidu da se aktuelna epidemiološka situacija u svijetu uslijed pojave koronavirusa, snažno reflektuje i na globalna turistička kretanja, a samim tim i ka Crnoj Gori.

Davidović je, kako je saopšteno iz NTO, istakao posebnu važnost kontinuirane i konzistentne saradnje predstavnika javnog i privatnog sektora u cilju očuvanja zdravstvenog ambijenta u Crnoj Gori i stvaranja sigurne i bezbijedne destinacije.

Direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić, ocijenila je da je u ovim okolnostima važno zajednički prepoznati na kojim tržištima je potrebno intenzivirati komunikaciju i preduzeti dodatne marketinške aktivnosti.

Ona je pozvala predstavnike turističke privrede da shodno turističkim kretanjima na emitivnim tržištima daju svoje predloge.

Shodno brojnim upitima partnera turističke privrede i samih turista, u cilju bolje informisanosti i spriječavanja pojave i širenja korona virusa, kreirana je posebna rubrika na web portalu NTO sa uputstvima za angažovane u sektoru turizma i ugostiteljstva, kao i same turiste i građane.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša i njegovi saradnici upoznali su predstavnike hotela i turističkih agencija sa privremenim preporukama za postupanje i sprovođenje mjere zaštite u hotelijerstvu i turističkom sektoru.

Oini su kazali da je u svim objektima u hotelijerskom i turističkom sektoru važno sprovoditi i poštovati opšte mjere za sprječavanje prenosa infekcija.

„Svi zaposleni u hotelijerstvu dužni su da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija dok je na upravama i menadžerima hotela da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unaprijeđenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi kao i niz mjera koje je Institut predložio poslodavcima a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem“, navodi se u saopštenju.

Na sastancima je saopšteno da je zdravstvena situacija u Crnoj Gori do danas stabilna, nema ograničenja kada je u pitanju dolazak putnika u Crnu Goru i turistička putovanja u zemlji realizuju se nesmetano.

Sastanci su organizovani kako bi se pravovremenom razmjenom informacija unutar sektora turizma, na adekvatan način odgovorilo izazovima sa kojima se susreću usljed aktuelne epidemiološke situacije u svijetu i preduzele odgovarajuće mjere, prije svega u cilju obezbjeđenja zdravstvene zaštite svih građana i turista koji se nalaze u Crnoj Gori.

Na sastancima je razgovarano o dosadašnjem uticaju globalnog epidemiološkog procesa na turistički sektor u Crnoj Gori kao i o predlozima mjera koje će se eventualno preduzeti u cilju minimiziranja negativnih efekata epidemije na crnogorski turizam.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...