fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTuristička privreda da razmisli o popustima za duži boravak turista

Turistička privreda da razmisli o popustima za duži boravak turista

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Turistička organizacija (TO) Tivta predložila je predstavnicima turističke privrede set preporuka u cilju smanjenja uticaja koronavirusa na poslovanje, između ostalog da razmisle o konkurentnijim cijenama i dodatnim popustima za duži boravak.

Iz TO su kazali da će, prema nekim predviđanjima, turisti nakon krize prije birati duže boravke u odnosu na nekoliko kraćih putovanja tokom godine.

„Turisti u ovom trenutku žele više fleksibilnosti. Zbog toga je TO Tivat predlažila set preporuka za predstavnike turističke privrede, između ostalih da budu fleksibilni prema onima koji žele da otkažu već rezervisane aranžmane i da predlože pomjeranje rezervacija“, navodi se u saopštenju TO.

Iz TO su predložili i da se usvoji fleksibilnija politika otkazivanja.

“Razumljivo je da su turisti, što se tiče njihovih rezervacija, u ovom trenutku nesigurni. Ako trenutno nemate baš fleksibilnu politiku otkazivanja, razmislite o promjeni. Mnogi turisti će to cijeniti i zbog samog osjećaja sigurnosti, a istovremeno time možete uticati i na neke nove rezervacije”, smatraju u TO.

Turističkoj privredi se predlaže i da razmotri mogućnost da ponudi vaučere za otkazane bukinge koji će biti validni do kraja godine, kako bi povećali potražnju i podržali svoje goste.

„Iskoristite vrijeme i budite u kontaktu sa svojim poslovnim partnerima i gostima. Informišite zaposlene o dostupnim besplatnim online treninzima koje bi pratili u ovom periodu i time razvili neke nove vještine“, dodali su iz TO.

Iz TO su dali preporuku i da se komunicira transparentno kako bi se povratilo povjerenje turistima da ponovo počnu putovati čim im to omogući zdravstvena situacija.

„Uključite se u osmišljavanje posebnih promocija za tržišta koje imaju tendenciju bržeg povratka – regionalno, domaće i tržište Rusije. Očekuje se da će domaći i regionalni turisti biti među prvima koji će ponovo putovati“, saopštili su iz TO.

Oni su predložili i da turistička privreda razmisli i o posebnim akcijama za period postsezone.

„U periodu nakon okončanja krize vjerujemo da će turisti biti posebno osjetljivi na čistoću. Na svojim informativnim kanalima pružite dodatne informacije o tome, u privatnom smještaju obezbijediti dovoljno sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostora“, predložili su iz TO.

Direktorica TO, Danica Banjević, kazala je da sektor turizma i putovanja, iako najviše pogođen ovom krizom, ima tendenciju i brzog oporavka, što će uticati na ekonomiju cijele destinacije u kojoj je turizam prioretetna privredna grana.

“U realizaciji ovog cilja očekujemo podršku sa nacionalnog nivoa i u dijelu podsticaja za turističku privredu i brzog djelovanja nakon okončanja krize kroz promociju i diversifikaciju tržišta i proizvoda, kao i podsticaja za razvoj novih proizvoda koji bi uključili male preduzetnike i domaćinstva”, dodala je Banjević.

Ona je ocijenila da će adekvatna ponuda, transparentna komunikacija i intenzivna promocija, nakon okončanja krize, najviše uticati na povratak turista destinaciji.

Najčitanije