fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržni centri i njihovi zakupci u nezavidnom položaju

Tržni centri i njihovi zakupci u nezavidnom položaju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Promet u tržnim centrima (TC) opao je više od 50 odsto, zbog čega se TC i njihovi zakupci nalaze u nezavidnom položaju, poručeno je sa sastanka u Privrednoj komori (PKCG).

Kako je saopšteno iz PKCG, predstavnici TC i kompanija koje posluju u okviru njih smatraju da su diskrimisani propisanim mjerama za suzbijanje pandemije.

Zbog tih mjera, kako je konstatovano na sastanku u čijem radu su učestvovali predstavnici ministarstava zdravlja i ekonomskog razvoja,
bilježe pad prometa veći od 50 odsto.

Dragan Perišić iz šoping mola Delta city, gdje posluje više od 80 kompanija sa oko hiljadu zaposlenih, kazao je da traže da mjere važe jednako za sve.

“Jedino se, kada je u pitanju trgovina, u TC traži jedan od dokaza sadržan u nacionalnoj digitalnoj kovid potvrdi. U TC se lako može kontrolisati poštovanje epidemioloških mjera”, rekao je Perišić.

Prema njegovim riječima, Delta City od početka afirmiše imunizaciju zaposlenih i građana, i na punktu za vakcinaciju u tom TC imunizovano je više od deset hiljada ljudi.

On je naglasio da mjere moraju biti jasnije definisane.

Mirko Đekić iz TC Butiko ocijenio je da je alarmantno što im je od prvog dana stupanja mjera na snagu promet opao više od 50 odsto.

“Neophodno je da nam se omogući normalno funkcionisanje uz poštovanje svih mjera koje važe za druge poslovne subjekte”, naglasio je Đekić.

Jadranka Popović iz kompanije Polino Montenegro istakla je da je promet u trgovinama šoping mola Delta city opao i više od 50 odsto.

“To su nesagledive posljedice za nas, jer smo u poslovanju opterećeni velikim troškovima i kreditima”, navela je Popović.

Ona je apelovala na Vladu i Institut za javno zdravlje (IJZ) da sagledaju ozbiljnost njihovog problema, jer se kompanije nalaze u nezavidnoj situaciji, kako što se tiče pada prometa, tako i organizovanja zaposlenih.

“Smatramo da je potrebno da nadležni razmotre vid pomoći kroz subvencije privrednim subjektima kojima je ograničen rad”, rekla je Popović.

Sekretarka Odbora udruženja trgovine PKCG, Jelena Golubović, naglasila je da je taj sektor ugrožen, imajući u vidu da u odnosu na isti uporedni period 2019. godine zapošljava oko 8,5 hilajda radnika manje.

“Kao i da je zabilježeni pad prometa u prošloj godini u trgovini na malo od 16,8 odsto uticao na veliki broj privrednih subjekata kojima treba vremena da se od toga oporave”, navela je Golubović.

Ona je istakla da je PKCG od početka vakcinacije u Crnoj Gori radi na afirmaciji imunizacije, kao i njene članice koje su u više navrata organizovale vakcinaciju zaposlenih.

Golubović je dodala da su kompanije, na sastancima u toj poslovnoj asocijaciji, uvijek naglašavale da su za dosljedno poštovanje i kontrolu mjera, ali da im se ne ograničava rad.

Tamara Pajković iz šoping mola Mall Of Montenegro istakla je da 70 kompanija, koje tamo posluju, zapošljavaju 400 radnika i da mjere ugrožavaju njihovih 400 porodica.

“Nadamo se da ćete prilikom donošenja novih mjera uzeti u obzir zahtjeve privrede”, kazala je Pajković.

Jelena Đurić iz TC Kamelija saglasila se da je evidentan pad posjeta tržnim centrima i navela da očekuje da će sastanak u PKCG rezultirati konkretnim rješenjima.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić, naglasio je da se više od 90 odsto ljudi zarazi u zatvorenom prostoru i da je neophodno rigorozno primjenjivanje mjera.

On je pozvao privrednike da učestvuju u afirmaciji imunizacije zaposlenih i stanovništva.

“Nemojte posmatrati situaciju kao pad vašeg prometa. Vaš promet je
100 odsto veći nego što bi bio da ste u lockdown-u”, rekao je Sekulić.

On je naglasio da Ministarstvo odavno najavljuje uvođenje digitalnog kovid sertifikata i rigoroznijih mjera za suzbijanje pandemije.

Sekulić smatra da je potrebno da se svi uključe u proces afirmacije imunizacije.

“Iskazao je spremnost Ministarstva zdravlja i IJZ-a da obezbijede brze antigenske testove za zaposlene u TC, koji imaju namjeru da se vakcinišu ili su primili jednu dozu”, navodi se u saopštenju.

Sekulić je pozvao PKCG da dostavi okviran broj takvih radnika, kako bi se uvidjelo da li postoje odgovarajuće količine testova za njihovo testiranje.

Načelnica Direkcije za regionalni razvoj Ministarstva ekonomskog razvoja, Milena Jovetić, istakla je značaj PKCG u kreiranju mjera podrške privredi.

Ministarstvo je, kako je poručila, spremno da sasluša zahtjeve poslovne zajednice i razmotri zahtjeve za subvencije ukoliko ne dođe do revidiranja mjera.

Dragan Janjević iz kompanije Donator pitao je da li postoji mogućnost da se mjere revidiraju, na način da se smanji dozvoljeni broj posjetilaca TC, ali bez kovid potvrda.

“Ovo nije borba za profit, već za ekonomski i zdravstveni opstanak.
Pomozite nam da opstanemo, dajte nam šansu”, kazao je Janjević.

Na sastanku je zaključeno da buduće mjere moraju biti jasno definisane uz prethodnu konsultaciju sa privredom.

“Ukoliko ne dođe do revidiranja mjera, potrebno je razmotriti subvencije zarada za zaposlene u samoizolaciji i oboljele od kovida, kao i za one privredne subjekte kojima je mjerama ograničen rad”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije