fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržišta kapitala se mijenjaju intenzivnom dinamikom

Tržišta kapitala se mijenjaju intenzivnom dinamikom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijska i tržišta kapitala u svijetu, kao i u Crnoj Gori, razvojem i primjenom informatičkih tehnologija i brojnim drugim okolnostima, mijenjaju se intenzivnom dinamikom, na šta ona neminovno i promptno reaguju, ocijenjeno je na okruglom stolu.

Viceguverner Centralne banke (CBCG), Nikola Fabris, kazao je na okruglom stolu na temu Razvoj tržišta kapitala i finansijskih tržišta Crne Gore, da finansijski sistem predstavlja najzdraviji segment crnogorske ekonomije.

„Sa druge strane, kao posebne izazove kojima se treba intenzivnije baviti, viceguverner Fabris je naveo strukturnu neravnotežu, kao i nedostatak nekih segmenata finansijskog tržišta poput tržišta novca ili sekundarnog tržišta kapitala gdje bi se moglo trgovati državnim hartijama od vrijednosti“, naveo je Fabris.

Okrugli sto su, u cilju afirmacije koncepta tržišnog načina prikupljanja kapitala putem emisije hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumenata, organizovali CBCG, Montenegroberza i Komisija za tržište kapitala.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala, Zoran Đikanović, rekao je da su se tržišta kapitala drastično promijenila, te da su izložena globalnoj konkurenciji i uticajima, ne samo inflacije ili digitalizacije.

Izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, smatra da tržište kapitala zahtijeva sposobnost brzog donošenja odluka u situacijama koje ne ostavljaju vrijeme za dublje analize, te da je izazov identifikovati prilike i mogućnosti, nositi se sa novim rizicima, imati visoku etičnost i poštovati profesiju i klijenta.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Saša Popović, naveo je da su informatičke tehnologije promijenile sliku i shvatanje tržišta kapitala, kao i da će nakon predstojeće decentralizacije, to tržište postati zaokruženi digitalni ekosistem.

Primjenu najboljih praksi Istanbulske berze na Montenegroberzi, unapređenje elektronskog sistema kao važnog preduslova za rast inicijalnih ponuda i privlačenje investitora iz zemlje i inostranstva, u svom izlaganju je naveo kao predstojeće izazove potpredsjednik Istanbulske berze i potpredsjednik Uupravnog odbora Montenegroberze, Güzhan Gülay.

Predstavljajući monografiju Finansijska tržišta X.O, jedan od autora Dejan Erić istakao je da je neophodno mnogo brže mijenjati mentalne stavove i sticati nova znanja i vještine u oblasti finansijskih tržišta, te da su autori monografije istraživali i analizirali neke od novih trendova kao što su digitalizacija finansija, razvoj finansijske tehnologije (FinTech), pojava novih oblika novca (kriptovalute), decentralizovane finansije (DeFi).

Koautor monografije, Duško Bodroža, smatra da je u narednom periodu neophodna zajednička podrška razvoju alternativnih izvora finansiranja i da pažnju treba usmjeriti na uspostavljanje finansijskog sistema u kome nedostajuća finansijska sredstva mogu da obezbijede preduzeća i početnici sa dobrim poslovnim idejama.

Govoreći o finansijskim tržištima koja su zabilježila brz oporavak i doprinijela privrednom oporavku, koautor monografije Mališa Đukić, upozorio je da okolnosti u kojima se Evropa nalazi danas, mogu dovesti u pitanje kako dalji tok kretanja cijena finansijskih instrumenata, tako i uticaj koji će tržišta imati na poslovanje kompanija i privrede evropskih zemalja.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici poslovnih banaka, brokerskih kuća, kao i ostalih učesnika finansijskog tržišta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije