fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrodnevni štrajk tokom novogodišnjih praznika

Trodnevni štrajk tokom novogodišnjih praznika

Berlin, (MINA-BUSINESS) – Sindikat pratećeg osoblja Lufthanse pozvao je za sada na trodnevni štrajk tokom novogodišnjih praznika u Lufthansinoj kompaniji Germanwings.

Postoji mogućnost da se štrajk potom proširi i na druge kompanije i samu Lufthansu, prenosi B92.

Najavljeno je da će štrajk početi u ponedjeljak od ponoći, odnosno u noći između nedjelje i ponedjeljka i trajati do srijede u ponoć, te da se odnosi na 30 aviona.

Sindikati pratećeg osoblja Lufthanze UFO su donijeli odluku da se u početku štrajkuje samo u Germanwingsu, pošto tamošnja uprava zaposlenima nije dala jasnu perspektivu za budućnost.

Germanwings još posluje sa oko 30 letjelica za Lufthansinu marku Eurowings, ali je planirano da joj se u dogledno vrijeme potpuno pripoji.

Sindikat je takođe saopštio da dalji štrajkovi neće biti najavljeni prije 2. januara. Međutim, to bi se moglo promijeniti ako menadžment Lufthanse nastavi da, kako je kazao jedan portparol UFO-a, “doliva ulje u vatru”.

Iz UFO-a je saopšteno da ako se Lufthansa ne pomjeri sa svoje pozicije, od 2. januara su mogući i štrajkovi u ostalim markama Lufthanse i kao i u samoj Lufthansi. Ti štrajkovi bi mogli biti mnogo duži.

Lufthansa nije bila baš optimistična. Član izvršnog odbora Lufthanse, Detlef Kayser, rekao je da je konflikt za njih teško rješiv, jer UFO sedmicama odbija da pismeno saopšti svoje konkretne zahtjeve.

U ovom sukobu menadžmenta i sindikata radnika Lufthanse je već bilo štrajkova upozorenja u četiri marke Lufthanse, a u samoj Lufthansi se u novembru štrajkovalo dva dana – bilo je otkazano 1,5 hiljada letova sa oko 200 hiljada pogođenih putnika.

Obje strane iznova ističu da se zalažu za najširi mogući dogovor o raznim temama u oblasti kolektivnog ugovora. U suštini, dogovor je već bio postignut bilateralno u novembru, ali do opipljivih rezultata ipak nije došlo zbog uzajamnog nepovjerenja. U međuvremenu je Lufthansa opozvala menadžerku osoblja Betinu Folkens, koja se zalagala za umjereniji kurs sa sindikatom.

Između ostalog, sindikat zahtjeva ukidanje već uručenih otkaza i tužbi protiv bivših i sadašnjih članova glavnog odbora sindikata, kao i sveobuhvatno sučavanje o razlozima žestokog sukoba između mendžmenta i sindikata iz proteklih mjeseci.

Takođe se traži pravo na skraćeno radno vrijeme, jednokratna isplata u visini od 1,5 hiljada EUR za sve zaposlene, kao i plaćeno radno vrijeme za članove sindikata koji pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

Najčitanije

Danas počinje isplata penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Isplata martovskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i...