fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrgovina oprezna na Wall Streetu

Trgovina oprezna na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 blago porastao, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 48 bodova ili 0,14 odsto, na 35.360 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,03 odsto, na 4.524 poena, a Nasdaq indeks 0,33 odsto, na 15.309 bodova, prenosi SEEbiz.

Novi rekord Nasdaqa zahvaljuje se rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Facebook i Amazon.com, kojima najviše odgovara okruženje s niskim kamatnim stopama.

„S obzirom na nesigurnost u vezi oporavka privrede zbog daljeg širenja koronavirusa, ulagači traže dionice koje imaju najveći potencijal za rast u budućnosti”, kazao je direktor u firmi RMB Capital, Chris Graff.

Već duže vrijeme tržište raste na osnovu ogromnih monetarnih podsticaja, pa se ulagači nadaju da će američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) što duže zadržati program kupovine državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope.

Zbog toga ulagači svaki važniji ekonomski podatak gledaju kroz prizmu hoće li taj pokazatelj navesti Fed da krene u zaoštravanje monetarne politike ili je zadrži labavom.

Agencija za zapošljavanje (ADP) objavila je da je u avgustu broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao 374 hiljade, znatno manje od očekivanih 600 hiljada.
To pokazuje da oporavak najveće svjetske ekonomije usporava i da bi Fed još neko vrijeme mogao zadržati krajnje podsticajnu monetarnu politiku.

Iz istog razloga u petak će u fokusu ulagača biti službeni izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji obično znatno utiče na smjer tržišta.

U anketi Dow Jonesa analitičari procjenjuju da je u avgustu broj zaposlenih povećan 720 hiljada, a da je stopa nezaposlenosti skliznula na 5,2 odsto.

Ukoliko budu podaci snažniji od očekivanja, to bi moglo izazvati bojazni da će Fed uskoro smanjiti iznose podsticaja. Budu li podaci slabiji, to bi moglo značiti da će Fed još neko vrijeme nastaviti da štampa novac dosadašnjim tempom.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 odsto, na 7.149 bodova, a pariski CAC 1,18 odsto, na 6.758 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,07 odsto, na 15.824 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije