fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrgovci se boje pada prometa

Trgovci se boje pada prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima, počinju sjutra da važe, a najveći crnogorski trgovački lanci očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen.

Zakon je usvojen 20. juna, a prva neradna nedjelja je 20. oktobra.

Kako piše Pobjeda, najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju to zakonsko rješenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedjeljom i praznicima ostvaruje najveći promet.

Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su podgoričkom listu da će primjenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promijene kupovne navike i prilagode se promjenama i sedmične i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Anketirani građani smatraju da će se lako prilagoditi na uvođenje neradne nedjelje.

Iz kompanije Voli poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih.

Komentarišući izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini, iz te kompanije su podsjetili da su poslovanje prilagodili zahtjevima tržišta i od otvaranja prvog marketa radili nedjeljom.

“U svakom slučaju, podržali smo zakon jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija Voli u pitanju, neradna nedjelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mjesta”, kazali su predstavnici Volija.

Oni su naveli da je činjenica da su potrošači navikli na mogućnost trgovine nedjeljom.

“Upravo tog dana se ostvaruje najveći promet, a postavlja se pitanje i kako će se neradna nedjelja odraziti na poslovanje tokom turističke sezone”, kazali su predstavnici Volija.

Prema njihovim riječima, sasvim je sigurno da će doći do određenog pada prometa zbog uvođenja neradne nedjelje.

“Svakako da benefiti koje donosi, prevazilaze komercijalne razloge. Radnici će biti zadovoljniji, što je nama kao najvećem poslodavcu u Crnoj Gori od velike važnosti”, poručili su iz Volija.

Iz kompanije Merkator Crna Gora, u okviru koje posluju Idea prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini.

“Kompanija Merkator Crna Gora je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mjere Vlade, a koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedjelju, koju će moći da provedu u krugu porodice”, naveli su iz Merkatora.

Predstavnici te trgovačke kompanije vjeruju da će i njihovi potrošači razumjeti te mjere, te da će trgovinu obavljati drugim danima.

Kompanija Mercator Crna Gora očekuje da će pomenute mjere dovesti do promjene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su do sada obavljane nedjeljom, obavljati drugim danima.

Oni su upozorili da bi u dijelu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

I iz kompanije Domaća trgovina poručuju da će se u svim Aroma marketima i Conto diskontima poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedjelja biti neradni dan.

“Sve organizacione i strukturne promjene u radu naših marketa i diskonta su obavljene kako bi se uskladilo poslovanje u odnosu na novo zakonsko rješenje”, saopšteno je iz Domaće trgovine.

Prema njihovim riječima, ovaj zakon treba da se poštuje i njihova očekivanja su da će svi iz poslovnog svijeta podjednako sprovesti odredbe.

“U prethodnom periodu dosta se govorilo o neradnoj nedjelji, tako da vjerujemo da su potrošači već dobro informisani kako bi mogli planirane kupovine da obave neki drugi dan”, rekli su predstavnici Domaće trgovine.

Iz Delta City je saopšteno da svi zakupci u tom šoping molu već odavno raspolažu informacijom da naredne sedmice stupaju na snagu izmjene Zakona o unutrašnoj trgovini, kojima je predviđena neradna nedjelja u trgovačkim objektima.

“Podrazumijeva se da će zakon biti poštovan. Iako butici neće raditi, radiće bioskop, svi ugostiteljski objekti, restorani i kafići, apoteka, cvjećara, uslužni kiosci, banka, pošta, igraonica, frizerski salon i sve što spada u kategoriju uslužnih djelatnosti, tako da se ne može reći da će šoping mol biti zatvoren”, rekli su iz Delta City.

Predstavnici tog šoping mola su podsjetili na svoju raniju procjenu da će mjesečni gubitak prometa u trgovačkim objektima u Delti, biti oko milion EUR.

“To je nemoguće nadomjestiti jer su dani vikenda najvažniji dani za modnu maloprodaju, koja je dominantna ponuda svakog šoping mola. Takođe je procijenjeno da će potencijalno 20 odsto zaposlenih ostati bez posla, ali realne rezultate ćemo imati tek nakon nekoliko mjeseci primjene zakona”, rekli su iz Delta City.

Uprava za inspekcijske poslove pozvala je ove sedmice preduzeća da, poštovanjem propisane obaveze, daju doprinos potpunoj primjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini.

Najčitanije