fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže smanjenje putarine za upotrebu tunela Sozina

Traže smanjenje putarine za upotrebu tunela Sozina

Bar, (MINA-BUSINESS) – Demokratska Crna Gora prikuplja potpise za peticiju kojom će tražiti smanjenje putarine za upotrebu tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica, 50 odsto u periodu van sezone, odnosno od septembra do maja.

Iz Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Opštine Bar saopšteno je da, izmjenom Vladine odluke o visini naknade, traže i da se obezbijede besplatne karte za stanovnike Crmnice i Virpazara tokom svih 12 mjeseci, kao i mjesečne karte sa popustom od minimum 50 odsto za građane koji rade u Baru ili Podgorici.

“Za samo nekoliko dana, prikupljen je značajan broj potpisa. Taj broj bi bio veći da nije bilo prekida u prikupljanju na koji smo se odlučili usljed dobro poznatih okolnosti koje su zadesile zemlju”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni smatraju da je sada pravi trenutak za upućivanje realne inicijative resornom ministarstvu, odnosno Vladi, uz nadu da će brzo biti prihvaćena i uvažena.

“Razlozi za sniženje cijene putarine su mnogobrojni. Naime, otkako je pušten u rad tunel Sozina, cijena putarine je nepromijenjena bez obzira na obećanja da će nakon njegove otplate postati ‘slobodan’ za sve građane Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Visoki prihodi koje ubira preduzeće koje gazduje tunelom se, kako su kazali, već godinama troše na otplatu drugih kredita, bogaćenje i čašćavanje menadžmenta preduzeća koje gazduje tunelom, kao i na sve češće usmjeravanje prihoda ka državnim projektima od koje građani Bara nemaju koristi.

“Za sve vrijeme, odnosno u proteklih 14 godina ulaganja u samu infrastrukturu tunela su minimalna. Kada se sagleda odnos plaćeno-dobijeno, radi se o cijeni koja je previsoka kako za naše, tako i za standarde u regionu, što jasno pokazuju brojne komparacije sa putarinom koja se plaća u okruženju”, rekli su iz Demokrata.

Oni smatraju da su za proteklih 14 godina građani dovoljno dali, te da je sada vrijeme da nadležni izađu u susret građanima, naročito onima koji svakodnevno prolaze naplatnu rampu tunela.

“Uz razumjevanje za poslovanje preduzeća, te činjenicu da se ta inicijativa ne zasniva na populizmu, ističemo da je upravo ovaj zahtjev koji dominantno ne pogađa period turističke sezone i u kome će građani plaćati punu cijenu putarine, a preduzeće bez umanjenja prihodovati, u stvari realan osnov koji građani mogu ponuditi, a nadležni prihvatiti”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije