fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže da 1,4 miliona EUR iz trećeg idu u prvi isplatni red

Traže da 1,4 miliona EUR iz trećeg idu u prvi isplatni red

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Apelacioni sud vratio je Privrednom na ponovno odlučivanje zahtjev preko 200 bivših radnika Rudnika boksita u stečaju koji traže da se oko 1,4 miliona EUR potraživanja za zarade, koje su im prvobitno priznate u trećem, svrstaju u prvi isplatni red.

Oni su taj zahtjev podnijeli nakon što je Ustavni sud 2018. godine proglasio neustavnim odredbe Zakona o stečaju kojima je bilo predviđeno da se radnicima u prvom isplatnom redu mogu priznati samo 24 bruto zarade, dok se preostalo potraživanje prebacuje u treći isplatni red, piše Pobjeda.

Oni tvrde da su listom priznatih i osporenih potraživanja iz 2014. godine koja je sačinjena u skladu sa zakonskim odredbama za koje je utvrđeno da su neustavne, diskriminisani u odnosu na druge stečajne povjerioce te da im je povrijeđeno pravo na imovinu.

Prvobitno je predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, odbacio prigovor radnika na odluku stečajnog upravnika, Mladena Markovića, koji je odbio njihov zahtjev, navodeći da bi se izmjenom liste uticalo na prava trećih savjesnih lica, prvenstveno države kao povjerioca iz drugog isplatnog reda.

Stav suda je bio da se konačna lista ne može mijenjati imajući u vidu da je donijeta prije odluke Ustavnog suda, jer bi se time povrijedilo pravo na imovinu ostalim povjeriocima. To bi, kako stoji u odluci, dovelo do narušavanja legitimnih očekivanja savjesnih trećih lica, čija su prava utvrđena konačnim aktom u stečajnom postupku.

„Kada bi u prvi isplatni red prešli povjerioci – bivši zaposleni, čija su potraživanja razvrstana po konačnoj listi u treći isplatni red, tada bi bilo manje sredstava za potpuno namirenje ostalih povjerilaca prvog isplatnog reda, pa se isti ne bi namirili u onoj mjeri u kojoj bi se namirili da do izmjene konačne liste nije došlo na osnovu odluke Ustavnog suda. Takođe, ugrozila bi se i stečena prava povjerilaca drugog i trećeg isplatnog reda, jer je malo vjerovatno da bi ostalo od sredstava za njihovo namirenje“, navodi se u odluci.

Razumno očekivanje ostalih povjerilaca prvog, drugog i trećeg isplatnog reda je, kako je objašnjeno, da se konačna lista priznatih i osporenih potraživanja ne može mijenjati na osnovu odluke Ustavnog suda, na način da njihov položaj bude gori u odnosu na položaj koji su imali nakon usvajanja konačne liste i prije donošenja odluke Ustavnog suda, osim u pogledu osporenih potraživanja koja se utvrde u parničnim postupcima.

Najčitanije

Pobjeda Herceg Novog na startu finalne serije

Podgorica, (MINA) - Odbojkašice Herceg Novog ostvarile su pobjedu na startu finalne serije plej-ofa...