fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTeško naplatiti štetu zbog nestanka struje

Teško naplatiti štetu zbog nestanka struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani teško mogu da nadoknade ili naplate od energetskih kompanija štetu nastalu zbog nestanka struje, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Predsjednica CEZAP-a, Olga Nikčević, kazala je Danu da proces naknade štete ide vrlo teško i da je dosta naporan.

“Kada je manja šteta u pitanju, koja je pritom teško dokaziva, teško je dobiti naknadu i vrlo je problematičan proces. Kada su domaćinstva bila bez struje po nekoliko dana i kada je šteta lako dokaziva, onda su tu komisija, vještaci i to je dosta naporan proces dok se procijeni šteta”, rekla je Nikčević.

Prema njenim riječima, ima dosta prigovora potrošača, ali kad je viša sila uzrok kvara i nestanka struje, teško da se išta može ostvariti.

List piše da su posljednjih mjeseci, nestanci struje u Podgorici sve češća pojava. U srijedu je treći put u posljednja dva mjeseca na duži vremenski period nestala struja, s tim što je ovaj put veći broj naselja bio bez električne energije cijeli dan, tačnije od 11 sati do ponoći.

Prethodnih godina je bilo slučajeva na sjeveru da su domaćinstva bez struje po nekoliko dana.

Iz pravne službe CEZAP-a su objasnili da potrošač u slučaju materijalne štete izazvane nestankom struje može podnijeti zahtjev za naknadu štete komisiji CEDIS-a.

“Komisija odlučuje o zahtjevu, u slučaju da je potrošač nezadovoljan iznosom naknade ili ako je njegov zahtjev odbijen kao neosnovan, postoji mogućnost da se u redovnom sudskom postupku ostvari pravo na naknadu štete pred Osnovnim sudom u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima”, naveli su iz CEZAP-a.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije