fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTerić negirala krivicu

Terić negirala krivicu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Okrivljena Tanja Terić, negirala je krivicu u podgoričkom Višem sudu, gdje je odgovarala zbog optužbe da je kao bivša privremena upravnica Atlas banke umanjila depozit i stečajnu masu više od tri miliona EUR, zatvaranjem kredita jednim klijentima depozitima drugih.

“Meni se stavlja na teret da sam prekršila moratorijum jer je naplatom kredita iz depozita drugih preduzeća i građana neko ostvario korist a neko pretrpio štetu. Nikog nisam okoristila i oštetila. Ovim transakcijama nije se odlio ni jedan EUR sa računa banke, niti se narušila likvidnost banke”, kazala je Terić.

Ona je u četvrtak objasnila da je privremena uprava u Atlas banku uvedena 7. decembra 2018. godine, jer je banka u dužem vremenskom periodu imala problem sa kapitalom koji nije bio dovoljan za pokriće svih rizika kojima je bila izložena, prenose Vijesti.

“U junu 2018. godine realizovana je neposredna kontrola kojom je utvrđeno da aktivnosti menadžmenta Atlas banke nijesu dale rezultate. Banka je ostvarila gubitak oko 15 miliona EUR, što je dodatno pogoršalo kapital banke. Ona je bila nesolventna čime su se stekli uslovi za uvođenje privremene uprave u banku”, rekla je Terić.

Savjet Centralne banke imenovao je Terić za privremenu upravnicu u Atlas banci na šest mjeseci jer je bila upoznata sa problemom njenog poslovanja, dok je sektor za kontrole Centralne banke bio zadužen za proces uvođenja privremene uprave u Atlas banku.

“Ovaj sektor je sačinio strategiju postupanja privremenog upravnika. Utvrđeno je da može doći do prenosa sredstava sa jednog na drugi račun unutar banke. To se sve dešavalo na novou konsultacija i strategija ne postoji u pisanoj formi”, navela je Terić, dodajući da nikad ranije nije učestvovala u privremenoj upravi.

Ona je 31. decembra 2018. godine dostavila izvještaj o finansijskom stanju Centralnoj banci, u kome se navodi da je moguće nastaviti poslovanje banke uz dokapitalizaciju od 22 miliona EUR. Potom je Savjet Centralne banke usvojio njen izvještaj.

“Da bih ispunila dužnost, predložila sam CBCG uvođenje moratorijuma odnosno privremenu obustavu plaćanja obaveza banke izuzev zakonom dozvoljenih plaćanja. Uvođenje moratorijuma nije bila moja dužnost ali sam to učinila da bih sačuvala banku od masivnog izliva sredstava sa računa banke”, rekla je Terić.

Prema njenim riječima, da nije uveden moratorijum, deponenti bi zahtjevali isplatu depozita ili prenos na račune kod drugih banaka.

“Kako banka ne bi bila u mogućnosti da postupi po tim zahtjevima, u kratkom roku bi bila nelikvidna. U tom slučaju CBCG bi bila dužna da Atlas banci oduzme dozvolu za rad”, navela je Terić u odbrani.

Prema navodima optužnice, Terić je u periodu od 10. decembra 2018. godine do 25. januara 2019. godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja i prekoračenjem granica svog službenog položaja drugom pribavila imovinsku korist od 3,13 miliona EUR i drugom napravila štetu u istom iznosu.

Najčitanije

Budućnost Voli sjutra gost Zadra

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija igraće sjutra protiv Zadra drugu utakmicu četvrtfinala plej-ofa...