fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeTehnološki sektor pritisnuo indekse

Tehnološki sektor pritisnuo indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su pali, pri čemu je najveći gubitnik bio tehnološki sektor, jer su ulagači oprezni uoči objavljivanja kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija.

Dow Jones je oslabio 0,35 odsto na 25.250 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,59 odsto na 2.750 bodova, a Nasdaq indeks 0,88 odsto na 7.430 bodova, prenosi Hrportfolio.

Skoro cijelo vrijeme ti su indeksi balansirali između pozitivnog i negativnog područja, da bi u posljednjih pola sata trgovanja završili u minusu.

To je posljedica opreza ulagača nakon što su prošle sedmice cijene dionica zabilježile najveći sedmični pad u sedam mjeseci, zbog visokih prinosa na američke državne obveznice, usporavanja rasta globalne ekonomije i strahovanja od posljedica trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što će ove sedmice veliki broj američkih kompanija objaviti kvartalne poslovne izvještaje.

Analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile rast dobiti od 21,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio snažan, ali ipak sporiji rast u odnosu na prethodna dva kvartala.

U fokusu ulagača su prinosi na američke državne obveznice, jer je prošle sedmice skok tih prinosa na najviše nivoe u sedam i po godina bio jedan od razloga oštrog pada cijena akcija.

Posljednjih dana ti prinosi su donekle pali, ali ulagači se plaše da će se rast prinosa nastaviti, jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američke ekonomije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje ekonomije i jačanje inflacije.

Ulagači čekaju nove podatke koji bi mogli jasnije pokazati usporava li se rast kineske ekonomije.

Doduše, u petak su podaci o snažnom rastu kineskog izvoza, ali i uvoza u septembru ublažili strahovanja od usporavanja druge po veličini svjetske ekonomije. Objavljen je, međutim, i podatak da je prodaja automobila u toj zemlji u septembru zabilježila najveći pad u sedam godina, što ukazuje na slabljenje domaće potrošnje.

Analitičari smatraju da bi to mogli biti prvi znaci posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji bi mogao naštetiti rastu globalne privree i poslovnim rezultatima kompanija.

Najviše su u ponedjeljak, u prosjeku 1,6 odsto, pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, dok su dobitke zabilježili defanzivni sektori, kao što su nekretninski, potrošački i komunalni.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,48 odsto na 7.029 bodova, a frankfurtski DAX 0,78 odsto na 11.614 bodova. Pariski CAC oslabio je 0,02 odsto na 5.095 bodova.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...