fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnološki i energetski sektor podstakli indekse

Tehnološki i energetski sektor podstakli indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su porasli, nakon dva dana pada, što se zahvaljuje snažnom rastu tehnološkog sektora i skoku cijena nafte.

Dow Jones je ojačao 0,11 odsto na 23.749 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,42 odsto na 2.842 boda, a Nasdaq indeks 1,23 odsto na 8.710 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najviše su, u prosjeku 3,7 odsto, skočile cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte, jer se ulagači nadaju da će s postepenim pokretanjem ekonomije ojačati potražnja za „crnim zlatom“.

Pozitivno je na tržište uticao i snažan rast cijena dionica Microsofta, Applea i Amazona, nakon što su prošle sedmice ti tehnološki divovi objavili kvartalne poslovne izvještaje.

Zahvaljujući tome, indeksi su porasli prvi put nakon dva dana oštrog pada. Naime, na kraju prošle sedmice tržište je bilo pod pritiskom zbog prijetnji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da će uvesti carine na uvoz kineskih proizvoda, jer smatra da Peking nije učinio dovoljno na zaustavljanju koronavirusa prije nego što se proširio svijetom.

„Ulje na vatru“ dolio je u nedjelju američki državni sekretar Mike Pompeo koji je kazao da postoje “značajni dokazi” da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju u Vuhanu.

Kina sve to opovrgava, a rast napetosti između te dvije zemlje izazvao je oštar pad cijena dionica na azijskim i evropskim berzama. U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a dosad je više od 250 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo te izvještaje.

Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12,5 odsto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada od 6,3 odsto.

Uprkos slabim rezultatima kompanija i ekonomskim pokazateljima, posljednjih mjeseci Wall Street raste zahvaljujući nadi ulagača da će veliki fiskalni i monetarni podsticaji ublažiti recesiju.

Uz to, ulagači očekuju da će se uskoro olabaviti restrikcije povezane sa uzbijanjem koronavirusa, a ekonomija postepeno pokrenuti.

Na evropskim berzama cijene dionica u ponedjeljak su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 odsto na 5.753 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,64 odsto na 10.466 bodova, a pariski CAC 4,24 odsto na 4.378 bodova.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...