fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTE da ostane sastavni dio elektroenergetskog sistema

TE da ostane sastavni dio elektroenergetskog sistema

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Termoelektrana (TE) zbog važnosti treba da ostane sastavni dio elektroenergetskog sistema Crne Gore bar do 2035. godine, saopštili su iz Elektroprivrede (EPCG) i dodali da taj stav ne osporava maksimalnu angažovanost kompanije da snažno krene u održivu energetsku tranziciju.

“Do sada urađene finansijske analize, koje uzimaju u obzir kretanje cijena ugljen-dioksida i električne energije na berzi, jasno pokazuju da je nastavak rada TE i te kako isplativ, kao i da će ekološkom rekonstrukcijom biti zadovoljeni svi najstrožiji ekološki zahtjevi evropskih direktiva”, kazali su Pobjedi iz EPCG.

Oni su naveli da bi danas, da ne radi TE, morali da kupuju struju za milion EUR dnevno da bi sistem bio stabilan.

“Ukoliko bi došlo do skorog gašenja TE, a da se ne izgradi dovoljan broj novih izvora, EPCG bi morala godišnje da uvozi električnu energiju za 120 miliona, odnosno 180 miliona EUR po aktuelnim berzanskim cijenama, a država bi postala energetski potpuno zavisna”, rekli su iz EPCG.

Oni su dodali da bi, čak i da imaju taj novac, postojao problem kapaciteta prenosnog sistema i dolaska energije u Crnu Goru.

“S jedne strane je ekološka rekonstrukcija od 54 miliona EUR koja će zadovoljiti standarde evropskih ekoloških direktiva i omogućiti rad najmanje 15 godina, a sa druge kupovina elektične energije u navedenoj vrijednosti u slučaju da prestane sa radom. Stoga, EPCG u današnjem obliku i načinu poslovanja jednostavno ne bi više postojala”, objasnili su iz EPCG i dodali da bi došlo do otkaza u TE, Rudniku uglja i ostalim firmama u reprolancu.

Resorni ministar Mladen Bojanić i državni sekretar Marko Perunović su 24. septembra saopštili da se ekološka rekonstrukcija ne isplati, jer bi se dobio nekonkurentan proizvod, a proizvodna cijena struje iz TE bi bila ,,strašno velika“.

Oni su izračunali da bi rekonstrukcija koštala između 80 i 100 miliona EUR, ali su najavili da bi postepeno gasili TE. Na to su reagovali predsjednik i direktor Rudnika uglja, Dušan Janjušević i Milan Lekić, ističući da neće dozvoliti da se ugasi energetski kompleks i ostavi hiljadu Pljevljaka bez posla.

Iz EPCG, međutim, navode da imaju isti stav kao Ministarstvo kapitalnih investicija, odnosno da ,dekarbonizacija energetike nije sporna, već dinamika njenog sprovođenja.

“Očekujemo da država zauzme odlučniji stav o radu TE u budućnosti, kako bismo definisali plan daljih aktivnosti”, rekli su iz EPCG i dodali da je Ministarstvo upoznato sa svim detaljima ekološke rekonstrukcije i stanja u TE.

Oni su podsjetili da zadnjih 40 godina u Crnoj Gori praktično nije izgrađen nijedan MW novih izvora struje, pa je nemoguće tek tako se odreći izvora energije kakav je TE, naročito ako će rekonstrukcijom biti zadovoljeni svi najstrožiji ekološki standardi EU.

“Kako nam tržište električne energije govori, isti problem imaju zemlje Zapadne Evrope koje su, usljed problema u snabdijevanju gasom i nedostatkom vjetra, prinuđene da pokrenu svoje termoelektrane”, kazali su iz EPCG.

Oni navode da su u svakodnevnom kontaktu sa konzorcijumom koji treba da radi ekološku rekonstrukciju, jer stručnjaci iz TE rade na usaglašavanju tehničke dokumentacije za potrebe glavnog projekta.

“Dio predstavnika konzorcijuma je već neko vrijeme u Pljevljima i dokumentacija je prije desetak dana predata revidentu kako bi dao komentare”, rekli su iz EPCG.

Oni su saopštili da rješenje iz idejnog projekta dijelom ne zadovoljava zahtjeve EU direktiva, pa je određene procesne sisteme pronađeno novo tehničko rješenje.

“Dodatna sredstva na račun izgradnje tih procesnih sistema nijesu zahtijevana. Postoje određeni tehnički preduslovi koje je potrebno ispuniti kako bi se izvela nova tehnička rješenja, a podrazumijevaju adaptaciju kotlovskog postrojenja, što je procijenjeno na 15 miliona EUR, ali ta je investicija ionako bila neminovna”, kazali su iz EPCG.

Bivši menadžment EPCG je 9. juna prošle godine sa konzorcijumom DEC International, Bemax, BBsolar i Permonte potpisao ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE, kojoj bi time vijek bio produžen za 30 godina.

“TE mora da radi dok se ne izgrade novi zamjenski proizvodni objekti. Zato planiramo energetsku tranziciju, odnosno izgradnja vjetroelektrane Gvozd, solarne elektrane Briska gora i Slano jezero, osam agregata u HE Perućica, hidroelektrane Komarnica i Kruševo, te definisanje novih lokacija za vjetro i solarne elektrane”, rekli su iz EPCG i najavili da se radi o ulaganju od 1,3 milijarde EUR.

Predstavnici EPCG naveli su da je u termoenergetskom kompleksu u Pljevljima direktno zaposleno 1,2 hiljade radnika ne računajući zaposlene iz drugih firmi koje su u reprolancu.

“Upravo zbog toga EPCG aktivno učestvuje u izradi nacionalnog klimatskog i energetskog plana, u cilju dekarbonizacije i pravedne tranzicije. Obnovljivi izvori energije prepoznati su kao prioritet i strateško opredjeljenje razvoja, a u međuvremenu je potrebno da stručna javnost i relevantne institucije stvore realne i ozbiljne preduslove da pravedna tranzicija bude održiva”, zaključili su iz EPCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije