fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTajić napustio Barsku plovidbu

Tajić napustio Barsku plovidbu

Bar, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor državne kompanije Barska plovidba, Zoran Tajić, podnio je ostavku na tu funkciju na kojoj je bio tek oko četiri mjeseca, pišu Vijesti.

Tajić je u ostavci, koju je u utorak dostavio Odboru direktora, indirektno naveo da je njen uzrok pisanje Vijesti o njegovim i potezima aktuelnog borda, jer još nijesu raskinuti nepovoljni ugovori o vremenskom zakupu brodova sa kompanijom Sea Pioneer iz Londona.

”Kako je prepiska u štampi prethodnih dana dovela do izvjesne konfuzije, smatram se odgovornim zbog toga. Kako pomenuta prepiska nije donijela nikakve materijalne štete kompaniji, osim možda pad ugleda koji je ranijim napisma već više puta uzdrman, ipak podnosim ostavku na mjesto izvršnog direktora u nadi da će to doprinijeti vraćanju ugleda preduzeća”, naveo je Tajić u ostavci.

Vijesti su prošle sedmice objavile tekst o ostavci koju je prije oko mjesec podnio član Odbora direktora Barske plovidbe ispred manjinskih akcionara, Aleksandar Jovović. On je to učinio nezadovoljan člinjenicom da novi Odbor direktora, koji je izabran početkom aprila i u kojem većinu čine predstavnici aktuelne Vlade, nije ništa preduzeo da kompaniju iščupa iz loših ugovora sa Sea Pioneerom, niti je uspio da sa aktuelnim unajmiteljem ispregovara bolju vozarinu za brodove Barske plovidbe.

Prema ugovoru koji je sa Sea Pioneerom sklopio bivši menadžment Barske plovidbe, brodovi Bar i Budva od novembra plove po dnevnoj vozarini od samo 8,2 hiljade USD po brodu, što je trostruko manje nego što sada vozarine za te brodove za rasute terete iznose na svjetskom tržištu.

Jovović je podnoseći ostavku, optužio Tajića i predstavnike državnog kapitala u Odboru direktora da nastavljaju sa protivzakonitom praksom vođenja firme protivno volji akcionara, čime im nanose ogromnu štetu, što je radio i prethodni Demokratskom partijom socijalista (DPS) vođeni menadžment.

On tvrdi da ništa nije učinjeno da se raskinu štetni ugovori, iako je za to bilo osnova u neispunjavanju obaveza u vezi sa plaćanjem najamnine.

Jovović je kazao i da ništa nije urađeno na smanjenju viška zaposlenih u kompaniji u čijoj administraciji ima čak 38 radnika, kao ni na valorizaciji oko dvije hiljade kvadrata atraktivnih nektretnina sa kojima Barska plovidba raspolaže.

Tajić je reagovao na tekst u Vijestima tvrdeći da Jovović vrši namjerni pritisak pred predstojeću sjednicu Skupštine akcionara kompanije kako bi oni došli u poziciju da im država mora uplatiti punu cijenu za njihove akcije, jer se manjinski ne slažu sa poslovnim vođenjem kompanije.

Tajić je u reagovanju naveo i da su neistinite tvrdnje Vijesti da je on pregovarao sa vlasnikom Sea Pioneera, turskim biznismenom Cemilom Tumkayom, nudeći mu da ta kompanija nastavi da iznajmljuje brodove Barske plovibde nakon isteka aktuelnog, za Barane izuzetno nepovoljnog ugovora o time charteru, ali opet po cijenama koje su višestruko manje od tržišnih.

Tajić je podnio ostavku nakon što su Vijesti, u odgovoru na Tajićeve navode, objavile mejl koji je Tumkayi poslao 6. jula tražeći da se ugovori nova vozarina za Bar i Budvu od 10,2 hiljada USD dnevno po brodu, što je skoro tri puta manje od tržišne, te nakon što ga je Jovović prozvao da je saopštio pet krupnih neistina o radu menadžmenta i prilikama u kompaniji.

Tajić je diplomirani saobraćajni inženjer i doveden je kao kadar Pokreta za promjene (PZP) na mjesto izvršnog ditrektora barske pomorske kompanije koja je većinski u državnom vlasništvu, sa mjesta direktora sektora mehanizacije u privatnoj barskoj lučkoj kompaniji Port of Adria.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije