fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetska tržišta pala najoštrije od finansijske krize

Svjetska tržišta pala najoštrije od finansijske krize

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama pale su ove sedmice po stopama koje nijesu viđene od finansijske krize 2008. godine, jer se zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu i straha od velikih ekonomskih šteta ulagači povlače iz rizičnijih investicija.

Dow Jones indeks na Wall Streetu-u je potonuo 10,4 odsto na 23.185 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 8,8 odsto na 2.711 poena, a Nasdaq 8,2 odsto na 7.874 bodova.

Na evropskim berzama cijene dionica su ove sedmice pale čak i više nego na američkim, prenosi SEEbiz.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica potonuo je 18 odsto, što je njegov najveći sedmični gubitak od finansijske krize 2008. godine.

Pritom je londonski FTSE skliznuo 17 odsto na 5.366 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 20 odsto na 9.232 poena, a pariski CAC 19,9 odsto na 4.118 bodova.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks pao je 11 odsto na 17.431 bod.

Od samog početka sedmice svjetske berze su bile pod snažnim pritiskom zbog straha ulagača da će širenje koronavirusa u svijetu izazvati veće ekonomske štete nego što se mislilo.

U ponedjeljak su cijene nafte na svjetskim tržištima potonule oko 25 odsto, što je bio njihov najveći dnevni pad još od januara 1991. godine.

Bila je to posljedica prekida dogovora između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije o ograničavanju proizvodnje, zbog čega je Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, odlučila da smanji cijene svoje nafte i poveća proizvodnju.

„Ulje na vatru” dolio je u srijedu američki predsjednik, Donald Trump, odlukom o privremenoj zabrani putovanja iz većeg dijela Evrope u Sjedinjene Američke Države (SAD), u nastojanju da spriječi širenje virusa.

Iako je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, njegova odluka nanijeće, smatraju analitičari, velike štete nizu poslovnih sektora i dodatno usporiti svjetsku privredu.

„Zabrana putovanja iz Evrope definitivno je sve iznenadila. Već se zna da će ekonomske posljedice od koronavirusa biti značajne, a s ovom dodatnom mjerom, uticaj na poslovanje biće multipliciran. To će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak”, kazao je direktor u ANZ banci, Khoon Goh.

Nakon Trumpove odluke, na evropskim berzama cijene dionica su zabilježile najveći pad u istoriji.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica potonuo je u četvrtak 11,5 odsto.

Na Wall Streetu su berzanski indeksi tog dana potonuli skoro deset odsto, što je bio njihov najveći dnevni pad od Crnog ponedjeljka u oktobru 1987. godine.

Pritom su svi najvažniji indeksi po prvi put od finansijske krize 2008. godine uronili u području ‘medvjeda’.

Tako je spektakularno okončano rekordno dugi period vladavine ‘bikova’ na svjetskim berzama.

Ekonomije su već ionako pogođene zbog poremećaja nabavnih lanaca u svijetu i poremećaja potražnje, dok se poslovni skupovi, sportski, zabavni i drugi događaji odlažu zbog širenja koronavirusa.

Zbog toga se ulagači plaše pada ekonomske aktivnosti i recesije.

Ulagači se nadaju da će stabilizaciji tržišta doprinijeti i podsticajne mjere centralnih banaka.

Najčitanije