fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetska banka nastavlja sa podrškom Crnoj Gori

Svjetska banka nastavlja sa podrškom Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska banka (SB), kako su kazali njeni predstavnici, ostaje posvećena unapređenju saradnje sa Crnom Gorom, te će buduća podrška biti definisana kroz novi Strateški okvir partnerstva te institucije sa Crnom Gorom za naredni petogodišnji period, koji je u pripremi.

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić sastao se sa novim šefom Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Kristoferom Šeldonom, kojem je prezentovao aktuelne podatke u vezi sa makroekonomskom situacijom, kao i stanjem u bankarskom sektoru.

“Nakon recesije u prošloj godini, u tekućoj godini se očekuje rast crnogorske ekonomije, izražen dvocifrenim brojem, čemu će najviše doprinijeti pozitivni trendovi u uslužnom sektoru, posebno u turizmu”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da u narednom periodu treba raditi na diverzifikaciji crnogorske privrede, u cilju smanjenja njene zavisnosti od eksternih faktora.

„Sve ključne indikatore poslovanja banaka karakterišu pozitivni trendovi“, rekao je Žugić i dodao da je u ovoj godini nastavljen trend rasta depozita i kreditne aktivnosti.

Prema njegovim riječima, finansijska stabilnost u Crnoj Gori je očuvana i tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, što je, između ostalog, rezultat i dobro targetiranih privremenih mjera koje je Centralna banka kreirala u cilju olakšavanja posljedica pandemije privredi i građanima, ali i rezultat zdravih bilansa banaka prije izbijanja pandemije.

Žugić se zahvalio Šeldonu na tehničkoj pomoći koju će ova institucija pružiti CBCG, a koja se odnosi na izradu strategije malih plaćanja, standardizovanje nacionalnog QR koda i kreiranje regulatornog Fintech sandbox-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije