fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvima omogućiti da rade ili zatvoriti sve uslužne djelatnosti

Svima omogućiti da rade ili zatvoriti sve uslužne djelatnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor Liberalne partije (LP) Podgorice predložio je da se svima omogući da nesmetano rade ili da se sprovede zatvaranje svih uslužnih djelatnosti na period od 14 do 21 dan, sa izuzetkom prehrambenih prodavnica i apoteka.

Odbornik u Skupštini Glavnog grada i predsjednik Odbora Glavnog grada LPCG, Jovan Rabrenović, kazao je da u toj partiji traže i zahtijevaju da se sprovedu izbalansirane i neselektivne mjere u cilju obuzdavanja pandemije Covid-19, što predstavlja jedino pošteno i fer rješenje.

“Jedino tako ćemo spriječiti širenje virusa i obuzdati zdravstvenu krizu koja je ugrozila i funkcionisanje same države, posebno njenog zdravstvenog sistema”, naveo je Rabrenović u saopštenju.

On smatra da se ne može sav teret zatvaranja privrednih aktivnosti prebaciti isključivo na najosjetljiviju privrednu djelatnost – ugostiteljstvo i samo njima zabraniti da rade.

“Svjedoci smo da enorman rast broja zaraženih ne potiče iz ugostiteljskih, već iz vjerskih objekata, gdje su se bez kontrole danima okupljali građana ne poštujući nijednu od mjera NKT-a”, rekao je Rabrenović.

On je pitao zašto mogu da rade tržni centri u kojima je dnevna frekvencija posjetilaca neuporedivo veća nego što je to u svim ugostiteljskim objektima u Glavnom gradu.

“Zašto se dozvoljava da su otvoreni frizerski saloni, fitnes centri, a posebno je pitanje zašto se dozvoljava da su otvorene prodavnice i stovarišta građevinskog materijla u kojim se za vikend najavljuju velika sniženje i privlačenje značajnog broja sugrađana, pa čak i onih koji će doći iz drugih gradova da bi kupovali opremu i alate po sniženim cijnama i tako virus raznosili po cijeloj državi”, kazao je Rabrenović.

On smatra da će zatvaranjem podgoričkih kafića sigurno doći do odlaska Podgoričana u susjedne opštine, poput Tuzi, Danilovgrada i Nikšića te će se tako ponovo virus širiti i povećavati rizik za cijelu državu.

“Nesumnjivo je da od svih ovih djelatnosti živi ogroman dio porodica u Podgorici i da svima treba omogućiti da rade, ali pri tome treba biti i pravičan. Svi oni obavljaju zahtjevne poslove i svi su zbog velikog broja kontakata u stalnoj opasnosti od dobijanja koronavirusa, što poslodavci moraju imati u vidu prilikom nabavke sredstava za ličnu zaštitu zaposlenih”, kazao je Rabrenović.

On je podsjetio da uslužne djelatnosti u Glavnom gradu značajno generišu održivost lokalne ekonomije.

“Visoka zavisnost od javne potrošnje direktno se odražava na održivost ugostitelja, hotelijera, malih uslužnih djelatnosti, poput obućara, automehaničara, krojača i frizera. Od početka epidemije koronavirusa ove djelatnosti trpe najveće gubitke i prve su koje su bile zatvorene kod martovskog talasa epidemije”, rekao je Rabrenović.

On je naveo da ih ista sudbina očekuje i kod novog zatvaranja Podgorice, a koje će označiti najvjerovatnije kraj poslovanja jednog dijela objekata.

“Taj sektor u Podgorici upošljava više hiljada ljudi koji svojim platama izdržavaju porodice, plaćaju račune, izmiruju kreditne obaveze, a nažalost najveći dio njih koji žive kao podstanari dodatno su opterećeni plaćanjem zakupa stanova”, dodao je Rabrenović.

LP će, kako je najavljeno, uskoro predstaviti javnosti predlog mjera za očuvanje radnih mjesta i zaštitu posebno pogođenih sektora i djelatnosti od štetnih efekata koje nosi epidemija koronavirusa.

Najčitanije