fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvaki deseti građanin ima polisu životnog osiguranja

Svaki deseti građanin ima polisu životnog osiguranja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Broj aktivnih polisa životnog osiguranja na kraju prošle godine iznosio je 62,3 hiljada, a građani su u istom prošlogodišnjem peroodu potpisali novih 21,6 hiljada polisa, pokazuje godišnji Izvještaj Agencije za nadzor osiguranja (ANO) koji je u skupštinskoj proceduri.

To praktično znači da su stanovnici Crne Gore počeli u masovnijem broju da se životno osiguravaju, pa sada svaki deseti stanovnik države ima polisu životnog osiguranja, pišu Dnevne novine.

U posmatranom periodu kod osiguranja života stornirane su 7,8 hiljada polisa, a redukovano 768 polisa. Godinama nazad, nezainteresovanost crnogorskih građana za životna osiguranja predstavljala problem na tržištu.

Prema Izvještaju, prošle godine je rekordna godina za osiguranje u Crnoj Gori i po pitanju fakturisane premije osiguranja i po pitanju rasta na godišnjem nivou.

“Ukupna bruto fakturisana premija na crnogorskom tržistu osiguranja u prošloj godini iznosila je 94,7 miliona EUR, što predstavija rast od 9,1 odsto u odnosu na 2018. Ukupna penetracija je veća u odnosu na 2018. godinu i iznosila je 1,93 odsto, dok je gustina osiguranja iznosila 152,3 EUR i zabilježila rast od 9,2 odsto u poređenju sa 2018. godinom”, navodi se u Izvještaju.

Iako je u istom period prošle godine zabilježena rekordna godina, ANO ipak konstatuje da su pokazatelji osiguranja na znatno nižem nivou nego u Evropskoj uniji (EU).

“U prošloj godini pokazatelj gustine životnih osiguranja iznosio je 27,5 EUR po glavi stanovnika, dok je pokazatelj gustine neživotnih osiguranja iznosio 124,8 EUR po glavi stanovnika. Gustina osiguranja u Crnoj Gori je još na znatno nižem nivou u poređenju sa prosjekom zemalja članica EU, gdje je, prema posljednjim raspoloživim podacima, u 2018. godini taj pokazatelj iznosio 2,1 hiljada EUR eura”, precizira se u Izvještaju.

Sektor osiguranja je u prošloj godini nastavio profitabilno poslovanje sa svih devet kompanija za osiguranje koja su ostvarila ukupnu neto dobit u visini od 8,3 miliona EUR, a u tim kompanijama je zapošljeno 853 radnika.

Najčitanije