fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSuficit budžeta u avgustu 61,5 miliona EUR

Suficit budžeta u avgustu 61,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta je za prvih osam mjeseci ove godine smanjen na 57,4 miliona EUR ili 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u avgustu ostvaren suficit od 61,5 miliona EUR, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da je od januara do kraja avgusta ove godine deficit budžeta manji 126,1 milion EUR ili 68,7 odsto od planiranog.

„U odnosu na isti period prošle godine, deficit je manji 253,9 miliona ili 81,6 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su precizirali da je deficit budžeta sa 3,5 odsto BDP-a, koliko je iznosio u periodu od januara do maja ove godine, smanjen na 1,2 odsto BDP-a za period od januara do avgusta.

Prihodi budžeta su za prvih osam mjeseci ove godine iznosili 1,17 milijardi EUR ili 25,3 odsto BDP-a, što je 148,9 miliona ili 14,5 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„U odnosu na plan, naplata prihoda je veća 5,2 miliona EUR ili 0,4 odsto, što ukazuje na uspješnost planiranja prihoda u godini izuzetne ekonomske neizvjesnosti izazvane pandemijom, posebno u dijelu prihoda koji se generišu od turizma“, objasnili su iz Ministarstva.

Kako su dodali, najbolji pokazatelj oporavka ekonomske aktivnosti su prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji su veći u odnosu na planirane 34,2 miliona EUR ili 8,7 odsto, dok su u odnosu na isti prošlogodišnji period veći 82,7 miliona ili 24 odsto.

„Dobroj naplati po tom osnovu doprinijeli su i veća poreska disciplina, kao i sprovođenje elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa“, objasnili su iz Ministarstva.

Prihodi od akciza takođe bilježe rast u odnosu na uporedni period prošle godine, kao i u odnosu na plan i to 20,1 milion EUR ili 15,2 odsto, odnosno 5,3 miliona ili 3,6 odsto.

„To je postignuto uprkos činjenici da još nijesu usvojena predložena zakonska rješenja koja su predviđala povećanje akciza na pojedine akcizne proizvode, a koja su u skupštinskoj proceduri od sredine maja“, navodi se u saopštenju.

Značajan rast u odnosu na prošlu godinu zablježen je i kod kategorije ostali prihodi u iznosu od 26,1 miliona EUR, kao posljedica uplate dobiti ostvarene u prošloj godini od preduzeća u većinskom vlasništvu države.

„U odnosu na plan, ova kategorija je manja 12,2 miliona EUR ili 21,3 odsto, kao rezultat činjenice da se prilikom planiranja uzima procjena finansijskih rezultata preduzeća, a uplate su shodno njihovim konačnim finansijskim iskazima“, dodali su iz Ministarstva.

Izdaci budžeta su za prvih osam mjeseci iznosili 1,23 milijarde EUR ili 26,5 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 120,9 miliona ili 8,9 odsto.

U odnosu na isti period prošle godine, izdaci budžeta manji su 105 miliona EUR ili 7,9 odsto.

„Manje ostvarenje izdataka u odnosu na planirane zabilježeno je kod gotovo svih kategorija“, saopštili su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je suficit državnog budžeta u avgustu ove godine iznosio 61,5 miliona EUR, čime je nastavljen trend pozitivnog rezultata.

„To je treći mjesec zaredom da se ostvaruje suficit koji, uključujući jun i jul, ukupno iznosi 105,7 miliona EUR“, precizirali su iz Ministarstva.

foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Oni su dodali da je suficit budžeta u avgustu ove godine četiri puta veći u odnosu na isti mjesec 2019. godine, koja je bila rekordna po prihodima od turizma.

„Budžetski suficit u tromjesečnom ovogodišnjem periodu u iznosu od 105,7 miliona EUR rezultat je prevashodno efekata ljetnje turističke sezone, kao i unaprijeđene poreske discipline usljed sprovođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa“, poručili su iz Ministarstva.

Kako su objasnili, dobra naplata prihoda u najvećoj mjeri je kompenzovala efekte neusvajanja izmjena zakona koji su bili preduslov za mjere usmjerene na generisanje novih izvora prihoda planiranih ovogodišnjim Zakonom o budžetu.

„Takođe, izdaci koji su realizovani u iznosu nižem od planiranog u značajnoj mjeri su doprinijeli ostvarenju suficita“, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta su u avgustu iznosili 190,1 milion EUR, što je više 48,8 miliona EUR ili 34,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na plan više 8,6 miliona ili 4,7 odsto.

foto: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

„Ostvarena naplata u avgustu je i iznad istog mjeseca 2019. godine za 16 miliona EUR ili 9,2 odsto“, precizira se u saopštenju.

Rastu prihoda u avgustu u najvećoj mjeri doprinijela je naplata prihoda od PDV-a koja je na nivou od 82,2 miliona, što je više čak i u odnosu na avgust 2019. godine, koja je bila rekordna godina po ostvarenom prometu kada je neto naplata PDV-a iznosila 71,7 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije