fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSud ponovo odlučuje o zakupu free shopova

Sud ponovo odlučuje o zakupu free shopova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud će ponovo odlučivati u sporu koji je doskorašnji zakupac free shopova Regal impeks pokrenuo protiv Aerodroma Crne Gore, tražeći da se utvrdi da je ugovor o zakupu bio na snazi do marta.

Apelacioni sud je to naložio usvojivši žalbu Regal impexa i ukinuvši dio prvostepene presude koji se odnosio na ugovor, dok je dio kojim je odbijen zahtjev da im Aerodromi nadoknade izgubljenu dobit od 1,95 miliona ostao na snazi, piše Pobjeda.

Taj sud je utvrdio da je presuda donijeta uz bitnu povredu odredbi parničnog postupka, jer ne sadrži jasne i valjane razloge o svim činjenicama relevantnim za odlučivanje.

Stav sutkinje Milice Popović da bi prećutno produženje ugovora o zakupu bilo suprotno Zakonu o državnoj imovini i uredbi koja reguliše prodaju i davanje u zakup državne imovine, za Apelacioni sud nije bio prihvatljiv.

U odluci se navodi da je prilikom odlučivanja Popović zanemarila da je prvobitni ugovor o koncesiji slobodne carinske prodavnice 2006. godine zaključen nakon javne licitacije, čemu je prethodila odluka Upravnog odbora Aerodroma i to u skladu sa tada važećim Zakonom o imovini.

Takođe je propustila da cijeni i to što su se ugovorne stranke aneksom saglasile oko terminološke ispravke ugovora, tako što su termini koncesija, koncesionar i koncedent zamijenjeni zakupom, zakupodavcem i zakupcem. Aneksom su 2011. produžili važnost ugovora na dodatnih pet godina i to u skladu sa zakonom o državnoj imovini koji je sada u primjeni.

“Ugovor o zakupu stvari u državnoj svojini produžen je bez prethodno sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili na osnovu prikupljanja ponuda, a na osnovu saglasnosti nadležnog organa javne službe, u konkretnom slučaju tuženog, uz prethodnu saglasnost Ministarstva. Zato se ne mogu prihvatiti razlozi prvostepenog suda da bi produženje ugovora o zakupu bilo suprotno odredbama Zakona o državnoj imovini i uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, kao lex specialis, kao i da nema mjesta primjeni odredaba ZOO, kojima je propisan zakupodavni odnos i pravo prećutnog zakupa zbog nedavanja otkaza zakupa u propisanom roku”, stav je Apelacionog suda.

Utvrđeno je da Aerodromi prije isteka petogodišnjeg zakupa nijesu otkazali ugovor, već su u maju 2016. pozvali Regal da se izjasni da li je spreman da nastavi sa radom, do momenta okončanja procedure za obavljanje i sprovođenje novog javnog poziva za davanje u zakup.

Oni su obavijestili Aerodrome da ne žele da promijene nijednu odredbu ugovora i aneksa koji su konkludentno produženi te da će nastaviti sa ispunjenjem ugovornih obaveza sve dok se ne prevaziđu poteškoće oko pravnog razumijevanja i okončanja zakonskih procedura vezano za zaključivanje novog ugovora.

Osim toga, Aerodromi su i nakon raspisivanja javnog poziva nastavili da ispostavljaju fakture koje je Regal plaćao.

Regal impex je gazdovao free shopovima od 2005. godine.

Najčitanije