fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSubvencije za mHE 16 miliona EUR

Subvencije za mHE 16 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski potrošači od prošle godine kroz račune za struju subvencionišu rad 25 malih hidroelektrana (mHE), dok je iznos ukupnih subvencija za prethodnih pet i po godina dostigao 16 miliona EUR, saopštili su predstavnici Eko-tima i WWF Adrije.

„Ogroman iznos plaćenih subvencija jasno ukazuje da potrošači plaćaju ceh pogrešnih politika bivše vlasti, koja je omogućila projekte mHE, za koje je potvrđeno da nijesu u javnom, već dominantno u privatnom interesu. Male hidroelektrane ne rješavaju problem deficita električne energije, već nepovratno uništavaju crnogorske rijeke i životnu sredinu“, navodi se u saopštenju Eko-tima i WWF Adrije.

Oni su podsjetili da su početkom godine status povlašćenih proizvođača dobile još dvije mHE, dok privremeni ima njih 12.

„To znači da bi na računima uskoro moglo da bude čak 39 mHE koje će imati pravo na subvencije, uprkos tome što je nova Vlada obećala da će potrošače zaštiti od te nepravde“, kazali u predstavnici Eko-tima i WWF Adrije.

Oni su rekli da je prva mHE počela da radi sredinom 2014. godine, kada su potrošači platili 80 hiljada EUR subvencija, dok su naredne platili 625 hiljada EUR, a 2016. i 2017. po 2,3 miliona EUR. Subvencije za 2018. godinu su iznosile 3,9 miliona EUR, 2019. oko 2,8 miliona, a prošlu blizu četiri miliona.

Iz Eko-tima i WWF Adrije su saopštili da je kompaniji Hidroenergija Montenegro za rad osam mHE plaćeno 7,6 miliona EUR subvencija, Kronoru za dvije mHE 3,2 miliona, a Igma Energyju, takođe za dvije mHE, blizu dva miliona.

Oni su dodali da je milion EUR plaćeno Hidrobistrici za rad jedne mHE, dok je za po jednu mHE kompanijama Synergy i Nord Energy plaćeno 830 hiljada, odnosno 350 hiljada EUR.

Iz Eko-tima i WWF Adrije su kazali da se od prošle godine kroz račune za struju prvi put subvencionira rad deset mHE, što je potrošače koštalo oko milion EUR. Te mHE su vlasništvo Simes Inženjeringa, BB Hidra, Power AB Groupe, Viridi Progressuma, Zeta Energyja i konzorcijuma koji čine Small Hydro Power Mojanska i Small Hydro Power Kutska.

Oni su podsjetili da je nova Vlada najavila redefinisanje te politike i reviziju koncesionih ugovora o mHE, pa je formirala posebnu radnu grupu.

„Početne gromoglasne najave nove Vlade da će odmah početi da se bavi pitanjem nepravednih subvencija za mHE brzo su utihnule, dok su istovremeno potrošači već duže umorni od praznih obećanja sa jedne strane, a plaćanja paprenih računa za struju sa druge“, rekli su iz Eko-tima i WWF Adrije.

Oni smatraju da se 16 miliona EUR moglo potrošiti na smanjenje tehničkih gubitaka u distributivnoj mreži ili za socijalne usluge.

„Umjesto toga, potrošači ne samo što plaćaju ogromne subvencije privatnim investitorima, već i velike tehničke gubitke Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu, pa su na taj način duplo oštećeni“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije