fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStvoriće se uslovi za bolje i konkurentnije tržište u Crnoj Gori

Stvoriće se uslovi za bolje i konkurentnije tržište u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sa početkom operativnog rada Crnogorske berze električne energije, koji je planiran za kraj ove godine, stvoriće se suštinski uslovi za bolje i konkurentnije tržište u Crnoj Gori, saopštili su njeni predstavnici.

PR i tehnička sekretarka Crnogorske berze električne energije, Dragana Radulović, kazala je za list Elektroprivreda, da bi trgovina trebalo da počne krajem ove godine.

„Pregovori sa Nord Pool-om uspješno se privode kraju pa se očekuje da svi potrebni ugovori o strateškom partnerstvu sa tom norveškom kompanijom budu potpisani tokom drugog kvartala ove godine“, rekla je Radulović.

Saradnja, kako je objasnila, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan-unaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Početku operativnog rada berze, prethodiće testna faza.

Ona je kazala da je, uzimajući u obzir uporednu praksu iz regiona, prije svega primjere hrvatske berze (CROPEX) i srbijanske (SEEPEX), opravdano očekivati visok stepen interesovanja trgovaca i za crnogorsku berzu.

„Interesovanje za učešće na berzi postoji, naročito zbog činjenice da je podmorski kabl omogućio fizičko spajanje našeg tržišta sa evropskim, najviše od trgovaca koji su već prisutni u regionu. Međutim, postoji i zainteresovanost trgovaca koji do sada nikada nijesu radili sa ove strane Jadrana“, rekla je Radulović.

U prilog tome, kako je navela, govori i interesovanje koje iskazuju trgovci kompanija iz regiona, ali i iz čitave Evrope.

„Smatramo da će se početkom operativnog rada stvoriti suštinski uslovi za bolje i konkurentnije tržište u Crnoj Gori, ali je to samo početak“, dodala je Radulović.

Ona smatra da podmorski kabl iz perspektive Crnogorske berze električne energije, ne predstavlja samo fizičko energetsko spajanje Crne Gore i Italije, već daleko više od toga.

„Italijansko tržište je spojeno sa internim evropskim tržištem te spajanje Crne Gore sa njim zapravo predstavlja spajanje crnogorskog tržišta sa evropskim. To predstavlja proširenje ponude i potražnje, odnosno izlazak crnogorskih ponuda na znatno veće tržište od lokalnog“, rekla je Radulović.

Ona je saopštila da se paralelno sa pregovorima radilo i na izmjeni zakonske regulative koja reguliše berzu kao novi energetski subjekat.

Berzanski tip tržišta koji se planira uvesti u Crnoj Gori omogućiće transparentni pregled tržišta i nove opcije za trgovinu.

„Svako organizovano tržište ima svoju cijenu i jasno je određena prosječna cijena energije na njemu i za koji vremenski period. Ta cijena, za određeni proizvod, ista je za sve učesnike na tržištu, poznata je svim učesnicima i tijelima za nadzor tržišta kako bi sve teklo na konkurentan i nepristrasan način za sve“, rekla je Radulović.

Osim transparentnosti, korisniku se, kako je navela, daje mogućnost da sam kreira svoj proizvod, time što će u početnoj fazi osim standardnih proizvoda bazne i vršne energije moći da kupuje satne profile koji njemu odgovaraju najviše.

„U kasnijoj fazi, plan je da se zajedno sa ostatkom evropskih tržišta krene na 15-ominutne profile, kao i na otvaranje tržišta unutar dnevne kupovine, koje bi dalo dodatne fleksibilne opcije svim igračima na tržištu da na taj način optimizuju svoju poziciju“, objasnila je Radulović.

Ona smatra da će osnivanje berze podstaći razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije.

„Tržište će biti anonimno, niko neće znati s kim trguje pa tako neće moći ni da utiče na cijenu koja će, u svakom datom trenutku, biti realna. Izvještavanje o trgovanim količinama biće svakodnevno, a na berzi će energiju moći da nabave i postojeći snabdjevači i oni koji će se tek pojaviti u budućnosti, a kupovaće od satnih količina energije do godišnjih profila“, dodala je Radulović.

Ona je navela da bi se realizacijom planova koji se odnose na spajanje tržišta sa Italijom napravio prvi korak ka spajanju tržišta sa evropskim.

„U toj situaciji može se reći da postoji apsolutno konkurentno tržište bez barijera za trgovinu u kompletnoj Evropi posredstvom nacionalne berze, a uređenje sistema je takvo da je cijena transparentna i dostupna svima na uvid“, kazala je Radulović.

Ona je podsjetila da je tržište električne energije Crne Gore malo i da se puna likvidnost berze očekuje u povezivanju sa regionalnim tržištima.

Radulović je, na pitanje da prokomentariše zašto se ovoliko dugo čekalo da berzansko tržište električne energije u Crnoj Gori profunkcioniše, s obzirom na to da su ugovor o osnivanju Crnogorske berze električne energije potpisali sredinom 2017. godine predstavnici Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), odgovorila da je za početak operativnog rada berze, potrebno ispuniti i neke preduslove.

„Ovo se prvenstveno odnosi na zakonodavni okvir koji treba da definiše šta zapravo predstavlja berza električne energije te na taj način da se postavi osnov za dalje uređenje kroz set podzakonskih akata“, poručila je Radulović.

Osim toga, kako je navela, neophodna je i tehnička, kao i implementacija sistema za finansijsko poravnanje, obračun poreza na dodatu vrijednost (PDV), uređenje nadzora kompletnog sistema, kao i postavljanje pravnog okvira za strateško partnerstvo sa potencijalnim partnerom.

„Svi ovi koraci se u našem slučaju rade tako da budu kompatibilni sa evropskim sistemima, kako bi se povezivanje našeg tržišta sa evropskim, posredstvom kabla sa Italijom, realizovalo što prije i samim tim otvorilo nove tržišne mogućnosti, sa istim uslovima za sve“, zaključila je Radulović.

Najčitanije