fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeStvorene snažne pretpostavke za ubrzan razvoj digitalnog društva

Stvorene snažne pretpostavke za ubrzan razvoj digitalnog društva

Budva, (MINA-BUSINESS) – Region još zaostaje za Evropskom unijom (EU) u procesu digitalizacije, ali je taj jaz iz godine u godinu sve manji, posebno u razvoju elektronske komunikacione infrastrukture i mreža, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Milan Srzentić.

On je, na panelu Digitalizacija i inovacija kao razvojna šansa, u okviru Konferencije o ekonomiji Montenegro 2019, kazao da su radom više institucija u prethodnom periodu stvorene snažne i održive pretpostavke za ubrzan razvoj digitalnog društva i ekonomije u Crnoj Gori.

Prema riječima Srzentića, ciljevi Crne Gore i cijelog regiona u oblasti digitalizacije i inovacija identični su sa onima koji su definisani evropskom Digitalnom agendom 2020 i vizijom o Gigabitnom društvu do 2025. godine.

On je kazao da je činjenica da region još zaostaje za EU u procesu digitalizacije, ali i da je taj jaz iz godine u godinu sve manji.

Srzentić je naveo da je taj jaz manji posebno u razvoju elektronske komunikacione infrastrukture i mreža, gdje je u prethodne tri godine investirano više od 250 miliona EUR.

„Uvjeren sam da nije daleko trenutak kada ćemo uhvatiti priključak sa zemljama članicama EU, budući da već postoji određeni broj indikatora, u okviru kompozitnog indeksa digitalizacije, po kojima Crna Gora pokazuje bolje performanse od jednog broja članica, pa čak i na nivou evropskog prosjeka”, rekao je Srzentić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije