fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStudija o strategiji uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža

Studija o strategiji uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencja za elektronske komunkacije i poštansku djelatnost (EKIP) obezbijedila je izradu Studije o strategiji uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori, koja, između ostalog, definiše mapu puta za implementaciju te tehnologije do kraja naredne godine.

Iz EKIP-a su kazali da su, svjesni značaja blagovremenog uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža za razvoj privrede i društva u cjelini, obezbijedili izradu Studije kao osnove za kreiranje 5G nacionalne mape puta i akcionog plana za koordiniranu implementaciju i razvoj 5G sistema u Crnoj Gori.

„Studija identifikuje tehnološke, regulatorne, bezbjednosne, spektralne i strukturalne izazove, ograničenja i barijere za uvođenje 5G mobilnih komunikacionih mreža i razvoj 5G infrastrukture i specificira odgovarajuće smjernice za njihovo otklanjanje“, navodi se u saopštenju.

U Studiji su date analize stepena tehnološkog razvoja mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori i dostupnosti mobilnih komunikacionih usluga, kao i procjena perspektive njihovog daljeg razvoja.

Prikazan je detaljan opis 5G mobilnih komunikacionih sistema i opšta arhitektura 5G mreža za razne scenarije korišćenja, kao i osnovne kategorije 5G servisa, područja njihove primjene i različiti scenariji korišćenja 5G mreža.

„Takođe je dat pregled statusa aktivnosti na uvođenju 5G mobilnih komunikacionih mreža u zemljama regiona i Evropskoj uniji (EU), kao i pregled iskustava u uvođenju 5G mobilnih mreža u zemljama članicama Unije u kojima su 5G mreže komercijalno dostupne“, dodaje se u saopštenju.

Iz EKIP-a su objasnili da je na bazi toga napravljena analiza mogućnosti primjene njihovih iskustava u procesu implementacije 5G mobilnih mreža u Crnoj Gori.

Analizirana su potencijalna područja primjene i mogući scenariji korišćenja 5G mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori, te predstavljeni potencijalni benefiti i rizici za građane i privredu.

„Na osnovu identifikovanih mogućnosti i potencijalnih izazova može se zaključiti da je odgovarajuća uloga nadležnih institucija na nacionalnom nivou, lokalnih samouprava, regulatora u oblasti elektronskih komunikacija i ostalih subjekata 5G ekosistema presudna u stvaranju uslova i podsticanju implementacije 5G sistema“, poručili su iz EKIP-a.

Kako su naveli, veoma značajno pitanje, koje je obrađeno u Studiji, je i pitanje bezbjednosne arhitektura 5G mreža.

Identifikovani su potencijalni izazovi i rizici koji mogu generalno uticati na stepen prihvatanja i uspješnost izgradnje i razvoja 5G mreža.

Pored toga identifikovan je nedostatak visokoobrazovanog kadra, kako za implementaciju, održavanje i razvoj samih mreža, tako i za realizaciju inovativnih rješenja na bazi 5G mreža za potrebe vertikalnih industijskih sektora i javne uprave.

Posebno su identifikovane zabrinutosti javnosti i subjekata 5G ekosistema u pogledu bezbjednog korišćenja elektromagnetnog spektra i zaštite privatnosti u komunikaciji.

Iz EKIP-a su saopštili da su Studijom predložene 22 smjernice za otklanjanje identifikovanih ograničenja odnosno barijera, a definisana je i mapa puta, kroz osam koraka, koja u Crnoj Gori treba da obezbjedi implementaciju 5G mreža do kraja naredne godine.

S obzirom na značaj i kvalitet predmetne studije u postupku uvođenja 5G sistema u Crnoj Gori, regulator je taj strateški dokument dostavio resornom Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Studija je stručnoj i laičkoj javnosti dostupna i na sajtu www.ekip.me/page/radio-frequencies/radio-frekvencijski-spektar/use-of-radio-frequencies/5Gmreza.

„Agencija planira da dodjelu radio-frekvencija iz pionirskih opsega za 5G mreže sprovede u postupku aukcije spektra tokom naredne godine, tako da se očekuje da će 5G biti komercijalno dostupan najkasnije do kraja naredne godine“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici EKIP-a su zaključili da mobilne komunikacione mreže pete generacije predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata u izgradnji digitalne ekonomije i digitalnog društva u narednoj dekadi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije