fbpx
NaslovnicaGlavna vijestStruja proizvedena tokom ljeta trošila bi se u zimu

Struja proizvedena tokom ljeta trošila bi se u zimu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani koji imaju mogućnost da proizvodu električnu energiju iz solarnih panela mogu je tokom proljeća i ljeta akumulirati u distributivni sistem, a koristiti sa jeseni i zime, kada je manje sunca, a veća potrošnja, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su Dnevnim novinama, objašnjavajući koncept proizvodnje struje za sopstvene potrebe, kazali da se izmjenama i dopunama Zakona o energetici, koje je Skupština nedavno usvojila, unapređuje postojeća mogućnost proizvodnje električne energije.

“Naime, članom 96 postojećeg Zakona o energetici, svi potrošači, odnosno svi pojedinci i kompanije, imaju mogućnost da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe. Istovremeno, oni imaju mogućnost da višak proizvedene električne energije privremeno uskladište prenošenjem viška u elektrodistributivnu mrežu Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), a da ga kasnije, kada im bude potrebno, preuzmu nazad i iskoriste”, objasnili su iz Ministarstva.

Ljeti se, kako su objasnili, proizvede više, a potroši manje energije nego zimi.

Iz tog razloga, u Ministarstvu su ocijenili da potrošačima treba omogućiti da višak proizvedene energije iz jednog mjeseca prenesu u drugi, te da se balansiranje radi jednom godišnje.

“Na taj način je mnogo lakše izabrati sistem koji je ekonomski najisplativiji. Dodatnu benificiju za građane Ministarstvo je uradilo na način što je kao datum godišnjeg obračuna izabralo 31. mart”, naveli su u tom Vladinom resoru.

Oni su objasnili da potrošač, ukoliko je proizveo manje nego što je potrošio, plaća samo manjak pod istim uslovima kao i drugi potrošači, što je oko 11 centi po kilovatsatu (kWh), ukoliko je bio u visokoj tarifi.

“Ukoliko je potrošač imao više proizvedene energije od potrošene, onda je Elektroprivreda (EPCG) plaćala višak po cijeni od 5,2 centa po kWh, koliko iznosi cijena energije u ukupnoj cijeni, jer ostatak predstavljaju različite vrste naknada”, precizirali su u Ministarstvu.

Predstavnici Ministarstva su najavili i kampanju kojom će crnogorska domaćinstva zainteresovati za ugradnju solarnih panela i sopstvenu proizvodnju struje.

Na pitanje kakva je praksa u evropskim zemljama po pitanju proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, u Ministarstvu navode da 4,5 miliona domaćinstava Evropske unije (EU) ima instalirane sisteme za samostalnu proizvodnju struje.

“Dakle, ovaj model je široko primjenjivan u EU i samim tim nas uvjerava da smo na dobrom putu i da treba da istrajemo u namjeri da ga popularizujemo i u potpunosti implementiramo kod nas”, dodali su u Ministarstvu.

Ministarstvo je ovogodišnjim budžetom opredijelio beskamatne kredite kod komercijalnih banaka za ugradnju solarnih panela.

Predstavnici Ministarstva ranije su kazali i da bi jedan fotonaponski sistem u prosjeku koštao oko 3,5 hiljada EUR.

Najčitanije