fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStroga preporuka osiguravajućim kućama da ne isplaćuju dividende

Stroga preporuka osiguravajućim kućama da ne isplaćuju dividende

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za nadzor osiguranja (ANO) donijela je strogu preporuku osiguravajućim društvima da dobit ostvarenu u prošloj godini, kao i akumuliranu iz prethodnog perioda, ne raspodjeljuju za isplatu dividendi akcionarima, već da je usmjere na očuvanje i jačanje sopstvene kapitalne pozicije.

ANO je tu preporuku donijela na osnovu procjene o mogućim negativnim efektima epidemije koronavirusa na poslovanje crnogorskih društava za osiguranje, njihovu solventnost, kapitalnu adekvatnost i likvidnost.

Savjet ANO je takođe na današnjoj sjednici donio i niz drugih mjera i preporuka društvima za osiguranje u vezi sa postupanjem u uslovima epidemije koronavirusa.

“Agencija će nastaviti intenzivno praćenje uticaja pandemije i epidemije na stabilnost, pravilnost i zakonitost poslovanja subjekata nadzora, na osnovu čega će prilagođavati svoje regulatorne zahtjeve, procedure i djelovanje u cilju zaštite javnog interesa i očuvanja stabilnosti tržišta osiguranja”, navodi se u saopštenju ANO.

Savjet ANO je, takođe, usvojio i niz preporuka društvima za osiguranje sa ciljem obezbjeđivanja fleksibilnijeg pristupa prema korisnicima osiguranja, u uslovima brojnih ograničenja zbog epidemije koronavirusu.

“Imajući u vidu činjenicu da je vlasnicima motornih vozila čija je djelatnost javni prevoz putnika ili prevoz tereta onemogućeno ili ograničeno obavljanje djelatnosti, donešena je preporuka društvima da u slučaju isteka ugovora o osiguranju u periodu privremenih mjera, obezbijede kontinuitet u pokriću zaključenjem novog ugovora o osiguranju sa fleksibilnom dinamikom plaćanja premije dospjele za vrijeme trajanja mjera, vodeći računa o likvidnosti društva”, objasnili su iz ANO.

Usvojen je i niz odluka kojima Agencija, kao regulatorni organ za oblast osiguranja, produžava određene rokove i saglasnosti, kako bi subjektima nadzora, u okolnostima epidemije, omogućila jednostavnije procedure i ekstenzivnije rokove.

Najčitanije