fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrategija doprinosi boljem položaju pomoraca

Strategija doprinosi boljem položaju pomoraca

Bar, (MINA-BUSINESS) – Nacrt strategije razvoja pomorske privrede do 2030. godine trebalo bi da poboljša položaj crnogorskih pomoraca, koji donose značajne prihode široj društvenoj zajednici, ocijenjeno je okruglom stolu u Luci Bar.

Predstavnici Unije pomoraca su, na završnom okruglom stolu u procesu javne rasprave o Nacrtu strategije, kazali da će se izradom tog dokumenta i planiranim aktivnostima položaj pomoraca podići na veći nivo.

Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministarstvu saobraćaja, Maja Mijušković, saopštila je da se Nacrtom strategije i akcionim planom predlažu mjere koje će, između ostalog, doprinijeti regulisanju radno-pravnog statusa pomoraca.

„To je pitanje koje je od izuzetnog značaja“, rekla je Mijušković na okruglom stolu održanom u Luci Bar.

Ona je dodala da se najznačajniji broj aktivnosti predviđenih strategijom odnosi na Luku Bar, a posebna pažnja posvećena je i nautičkom turizmu i zelenoj ekonomiji.

Iz Ministarstva saobraćaja su kazali da je Nacrt rađen odgovorno i transparentno i da su svi činioci pomorske privrede bili uključeni u cjelokupan proces.

Mijušković je dodala da je svima u interesu da tako važan dokument zaživi i da se stvore odgovarajući preduslovi za njegovu kvalitetnu implementaciju.

Ona je podsjetila da je sastavni dio Nacrta strategije i njen prateći akcioni plan, kojim je precizno definisan veliki broj konkretnih aktivnosti, kao i da je za neke od njih realizacija već u toku, izdvajajući kao primjer osnivanje Crnogorskog pomorskog klastera.

„Neophodno je udružiti sve činioce pomorske privrede, formirati klaster i na taj način im dati dodatnu podršku i snagu da bismo mogli da, ne samo na našem tržistu nego i globalno, budemo više primijećeni i prisutni i da tako doprinesemo boljem rezultatu“, saopštila je Mijušković.

Pomoćnik izvršnog direktora Luke Bar, Deda Đelović, smatra da organizovanje završnog okruglog stola u toj kompaniji potvrđuje njen značaj za saobraćajni i privredni sistem Crne Gore.

„U Nacrtu se Luka prepoznaje kao čvorište od krucijalnog značaja za funkcionisanje saobraćajnog sistema Crne Gore, što ohrabruje. Strategija treba da bude kvalitetan okvir za razvoj Luke Bar“, rekao je Đelović.

Okruglim stolom u Luci Bar završen je proces konsultovanja zainteresovane javnosti povodom Nacrta strategije razvoja pomorske privrede, tako da će obrađivači u narednom periodu analizirati sve pristigle sugestije, a one koje ocijeni opravdanim uvrstiti u predloženi dokument.

Najčitanije