fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrategija digitalne transformacije za razvoj digitalne Crne Gore

Strategija digitalne transformacije za razvoj digitalne Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je, na predlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, usvojila Strategiju digitalne transformacije Crne Gore od naredne do 2026. godine.

Vlada je Strategiju usvojila sa Akcionim planom za 2022-2023 godinu.

“Strategija predstavlja razvojni okvir kojim se definišu preduslovi i inicijative potrebne za brzu adaptaciju u sve kompleksnije digitalno okruženje, te agilan i proaktivan razvoj digitalne Crne Gore”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, kazala je da je Strategija ključna komponenta ispunjenja digitalnih ambicija, kao i sredstvo uz pomoć kojeg će biti unaprijeđene javne usluge i korisničko iskustvo, osnažene digitalne vještine cjelokupnog društva, smanjen digitalni jaz, ali i omogućena digitalna transformacija i efikasno upravljanje njome u cijeloj zemlji.

“Izazovi u digitalnoj transformaciji Crne Gore adresirani su kroz dva strateška cilja koja oslikavaju digitalnu stvarnost i dalje se kanališu u okviru sedam operativnih ciljeva kroz prioritetne oblasti odnosno grupe aktivnosti u cilju postizanja željenog napretka”, rekla je Srzentić.

Prvi strateški cilj, kako je napomenula, stavlja fokus na unapređenje kapaciteta i sposobnosti za digitalnu transformaciju, a drugi na jačanje digitalne svijesti crnogorskog društva i digitalne konkurentnosti ICT sektora.

„Crnu Goru moramo učiniti konkurentnom u regionu, u Evropi, pa i u svijetu. Dok smo okrenuti našem dugoročnom ekonomskom oporavku, građani Crne Gore očekuju da budu podržani i povezani, da njihovi podaci budu sigurni, bezbjedni i dostupni, da većinu stvari mogu odraditi u potpunosti online, da ne čekaju u dugim redovima u javnim institucijama, u svakodnevnoj interakciji sa javnom upravom ili privredom, i da ne troše ogromne količine papira kako bi neki zahtjev ispunili“, poručila je Srzentić.

Prema njenim riječma, Strategija će pomoći da se kroz brojne aktivnosti, u saradnji sa drugim ministarstvima, IKT kompanijama i civilnim i akademskim sektorom, obezbijedi da građani imaju digitalne vještine i pristup da učestvuju, rade i uspiju u digitalnom svijetu, te da su u centru dizajna usluga i politike i aktivno učestvuju u izradi Vladinih programa i usluga.

Kao najznačajnije aktivnosti na kojima će Ministarstvo raditi sa partnerima Srzentić je navela jačanje digitalnih vještina i razvoj IT kadra od strateškog značaja za Crnu Goru.

“Već sada kao najvažnije aktivnosti ističemo pokretanje Digitalne akademije – platforme za edukaciju javnih službenika, studenata i osjetljivih grupa stanovništva. Takođe, Ministarstvo u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i ICT poslovnom zajednicom radi na formiranju Instituta, čiji je cilj kreiranje brzih obrazovnih programa za dokvalifikaciju inženjera u skladu sa potrebama tržišta i prekvalifikaciju nezaposlenih visokoškolaca za osnovne IT poslove”, saopštila je Srzentić.

Cilj je da se unaprijede kapaciteti i sposobnosti za digitalnu transformaciju Crne Gore, ali i ojača digitalna svijest crnogorskog društva i digitalne konkurentnosti ICT sektora.

“Samo udruženim snagama možemo uspješno implementirati sve aktivnosti iz Strategije digitalne transformacije i raditi na unapređenju cjelokupnog digitalnog ambijenta“, zaključila je Srzentić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije