fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryStrano tržište najveći izazov za preduzeća

Strano tržište najveći izazov za preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najveći izazov za domaće preduzetnike i kompanije je proširivanje poslovanja na strano tržište, jer je crnogorsko veoma malo, ocijenili su predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

“Smatram da je veoma bitno da se preduzetnici iz Crne Gore povežu sa preduzetnicima iz Evrope i cijelog svijeta, a to mogu da postignu samo ako budu imali kvalitetnije proizvode i usluge sa pristupačnijim cijenama u odnosu na proizvode inostranih preduzeća”, kazao je Pobjedi direktor JICA kancelarije za Balkan, Hideya Kobayashi.

On je rekao da je cilj da se edukuje što veći broj mentora po standardizovanom sistemu edukacije koji se koristi u Japanu i da mentori direktno pomognu preduzetnicima, kako bi stekli više kapaciteta da zaposle nove radnike, povećali prodaju, a na taj način i profit.

JICA u saradnji sa Ministarstvom ekonomije od 2012. godine realizuje program mentoring usluga u okviru projekta Uspostavljanje i promocija mentoring usluga u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana.

Mentoring usluga ima za cilj pružanje besplatne nefinansijske podrške malim i srednjim preduzećima u situacijama kada im je potrebno savjetovanje u smislu opstanka na tržištu, kao i boljeg pozicioniranja proizvoda i usluga.

Proces mentoringa realizuje se po uspostavljenoj mentoring šemi razvijenoj u saradnji sa JICA-om, uz transfer znanja od sertifikovanih mentora, po japanskoj metodologiji i uz podršku japanskih eksperata.

Kobayashi je dodao da je jedan od ciljeva da se za pružanje mentoring usluga prijavi što veći broj preduzeća.

“To bi, dugoročno gledano, doprinijelo razvoju crnogorske ekonomije i lakšem učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju”, dodao je Kobayashi.

Tim lider projekta i konsultant japanske agencije, Takashi Kimura, smatra da crnogorski preduzetnici iz malih sredina i predstavnici manjih preduzeća nemaju mogućnosti da idu na seminare i da unapređuju vještine poslovanja.

“U Crnoj Gori postoje određene finansijske podrške preduzećima, međutim finansijska podrška dođe i prođe, a činjenica je da su nedostajale prilike da preduzetnici uče kako da održe zdravo poslovanje i kako da napreduju”, rekao je Kimura.

On je dodao da manje kompanije nemaju mogućnost da odvoje dovoljno novčanih sredstava da bi angažovale konsultanta.

Kimura je podsjetio da crnogorska Vlada do skoro nije imala nikakav sistem koji je omogućavao besplatno pružanje konsultantskih usluga.

Prema njegovim riječima, jedan od problema u poslovanju crnogorskih preduzetnika je taj što svoj postojeći resurs usmjeravaju na “suviše brojne aktivnosti”.

“Preduzetnicima je najteže da se fokusiraju. Crnogorski preduzetnici moraju da nađu fokus, što je najbitnije u njihovom poslovanju da bi pobijedili konkurenciju. Oni treba da svoje resurse usmjere ka tom cilju”, saopštio je Kimura.

On smatra da takav način razmišljanja generalno nedostaje u Crnoj Gori i da mala i srednja preduzeća ne mogu da imitiraju model velikih preduzeća.

“Tu mentor ima jako bitnu ulogu da pokaže preduzetnicima na što da se fokusiraju u poslovanju”, kazao je Kimura.

On je dodao da Crnogorci imaju samopouzdanja, ali i da bi neki mentori mogli duplo ili tri puta više svog potencijala da iskoriste.

Načelnica Direkcije za saradnju sa biznis zajednicom u Ministarstvu ekonomije, Anđela Gajević, navela je da su pozitivni rezultati prve faze projekta, koja je trajala od 2012. do 2015, bili jasan indikator da ovaj projekat treba nastaviti.

“Prošle godine smo pristupili potpisivanju druge faze projekta od 2017. do 2020. godine i stavili smo naglasak malo i na jačanje te regionalne komponente, uključujući još jednu partnersku zemlju Makedoniju”, kazala je Gajević.

Ministarstvo je početkom jula raspisalo javni poziv za pružanje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala, srednja preduzeća i preduzetnike koji je bio otvoren do 4. avgusta.
Sredinom septembra odobreno je pružanje mentoring usluga za 13 crnogorskih preduzeća sa teritorija opština Podgorica, Bar, Kotor, Tivat, Bijelo Polje, Rožaje, Pljevlja i Nikšić.

“Mjesec dana prije objavljivanja javnog poziva obučeno je sedam mentora, predstavnika lokalnih samouprava i biznis centara, koji će pružiti mentoring usluge za tih 13 korisnika”, rekla je Gajević.

Ona je dodala da Crna Gora ima 20 obučenih mentora, dok su 45 preduzeća do sada u prvoj fazi projekta bila korisnici ovog projekta.

“Kada se proces mentoring usluga završi u novih 13 preduzeća imaćemo ukupno 58 korisnika mentoring usluga do kraja ove godine”, objasnila je Gajević.

Mentori dobijaju finansijsku nadoknadu za mentorski rad, dok je usluga mentorstva preduzećima besplatna.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije