fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od širenja koronavirusa u Evropi spustio cijene nafte

Strah od širenja koronavirusa u Evropi spustio cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 79 USD, jer se ulagači pribojavaju da bi novi talas koronavirusa u Evropi mogao zakočiti oporavak od koronakrize.

Na londonskom tržištu cijena barela je potonula 1,9 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,34 USD. U Njujorku se barelom u ugovorima za isporuke u decembru trgovalo po 1,97 USD nižoj cijeni, od 77,04 USD.

U ugovorima za isporuke u januaru cijena mu je takođe pala oko dva USD na 76,52 USD, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinulo ponovno širenje koronavirusa u Evropi. Austrija je tako prva zemlja koja je ponovo odlučila da uvede potpuni lockdown kako bi se uhvatila u koštac s novim talasom zaraze koji bi mogao da zakoči ekonomski oporavak regije od koronakrize.

I Njemačka, najveća evropska ekonomiija, upozorila je da bi zbog Covida-19 mogla posegnuti za potpunim zatvaranjem.

“Tržište nafte i dalje je u osnovi u dobroj poziciji, ali blokade su sada očigledni rizik, budu li i druge zemlje slijedile primjer Austrije”, naveo je u bilješci Craig Erlam iz OANDA-e.

Cijene je zakočio i izvještaj Reutersa da vlade grupe vodećih svjetskih ekonomija razmatraju predlog Sjedinjenih Američkh Država (SAD) da koordinisano prodaju naftu iz strateških rezervi kako bi zakočile rast cijena.

“Nagađanja da će Vašington posegnuti za naftom iz rezervi već su u prethodnim sedmicama snizila cijene nafte za oko četiri USD i trgovci su u cijene već uračunali povećanje snabdijevanja za 100 miliona barela”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

Prodaja bi, kako smatraju, bila tek kratkoročno rješenje za strukturni deficit.

Vodeći proizvođači u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici odlučili su da povećaju snabdijevanje za samo 400 hiljada barela dnevno u decembru, kao što su i dogovorili ljetos, procjenjujući da će ponuda premašiti potražnju u prvim mjesecima naredne godine.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosio 79,37 USD, što znači da je pao 1,73 USD u odnosu na prethodni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čikago bez plej-ofa

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Čikaga poraženi su od Majamija 112:91 i ostali bez plej-ofa...