fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStopirati sve prinudne naplate

Stopirati sve prinudne naplate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA apelovao je na preduzeća i državni aparat da za vrijeme pandemije koronavirusa stopiraju sve prinudne naplate i javna izvršenja kako bi se pokazala solidarnost prema građanima koji su na direktan ili indirektan način ekonomski ranjivi.

Iz URA-e su rekli da su im se u prethodnim danima javljali građani kojima ovih dana stižu odluke sudova i javnih izvršitelja o prinudnoj naplati.

„Takvi postupci u ovakvom trenutku su neprihvatljivi, jer država mora imati razumijevanja za građane koji su u teškoj ekonomskoj situaciji, pa im sudski rokovi za naplatu zaostalih dugovanja u ovom trenutku najmanje trebaju. Apsolutno razumijemo da se obaveze prema naplatiocima za određene usluge moraju izvršavati, ali u ovakvoj situaciji one bi morale biti stopirane“, navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali i izdavaoce stambenog smještaja na solidarnost prema ljudima koji su podstanari i koji su na razne načine pogođeni mjerama borbe protiv koronavirusa pa nijesu u prilici da izmire svoje račune za rentu.

Iz URA-e su naveli da prema podacima Monstata gotovo deset odsto domaćinstava u Crnoj Gori zakupljuje prostor u kojem žive, dok je tačan broj procijenjen na 18,43 hiljada podstanarskih domaćinstava ili oko 60 hiljada ljudi.

„Mogućnost da ostanu u svojim rentiranim domovima takvim ljudima zavisi od redovnog plaćanja kirije ili solidarnosti stanodavca. Ovo je vrijeme za kolektivnu solidarnost, a nikako za nehumano ponašanje i postupke. Uskoro će se i ovo nazvati juče, a ono kako smo kao zajednica kolektivno odgovorili na kriznu situaciju ostaće da traje“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije