fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStopa obavezne rezerve smanjena dva procentna poena

Stopa obavezne rezerve smanjena dva procentna poena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) odlučio je da stopu obavezne rezerve, koju su banke dužne da polože kod vrhovne monetarne institucije, smanji za dva procentna poena.

Savjet je na sjednici usvojio izmjene Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod CBCG, prema kojima će banke ubuduće obaveznu rezervu obračunavati primjenom stope od 5,5 odsto, umjesto dosadašnjih 7,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i ugovoreni sa ročnošću do jedne godine.

„Banke će, takođe, primjenjivati stopu od 4,5 odsto umjesto dosadašnjih 6,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine“, navodi se u saopštenju CBCG.

Odluka je, kako su kazali, donijeta prvenstveno u cilju pružanja dodatnog doprinosa bankarskog sektora ublažavanju posljedica novog koronavirusa, na način što će se, oslobađanjem dijela sredstava banaka koja su korišćena za održavanje obavezne rezerve, povećati raspoloživa likvidnost i kreditni potencijal banaka u Crnoj Gori.

Iz CBCG su napomenuli da se tom izmjenom instrument obavezne rezerve postepeno usklađuje sa regulativom Evropske centralne banke (ECB) u ovoj oblasti.

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...