fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u pola vijeka

Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u pola vijeka

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Rast zaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) umjereno je ubrzao u septembru, dok je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 odsto, što je novi najniži nivo u pola vijeka.

Mjesečni izvještaj o zapošljavanju američkog Ministarstva rada je, međutim, pokazao da rast plata stagnira i da se smanjuje broj radnika u proizvodnom sektoru, prvi put u šest mjeseci, prenosi B92.

U izvještaju se dodaje i da je maloprodajni sektor nastavio sa gubitkom radnih mjesta.

Američki poslodavci su prošlog mjeseca otvorili 136 hiljada novih radnih mjesta, dok je podatak za avgust revidiran naviše, kako bi pokazao da je u tom mjesecu bilo otvoreno 168 hiljada radnih mjesta umjesto 130 hiljada pozicija kako je prvobitno saopšteno.

Bez obzira na kontinuirani rast zaposlenosti i nagli pad stope nezaposlenosti, ekonomisti i dalje očekuju da će američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) smanjiti kamatne stope bar još jednom ove godine, imajući u vidu neizvjesnost trgovinske politike.

Izvještaj Ministarstva rada je, takođe, pokazao da je prosječna zarada po satu prošlog mjeseca stagnirala, nakon rasta od 0,4 odsto u avgustu.

Najčitanije

Nastavak stabilizacije i usmjerenost na budući rast

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Plantaža usvojio je danas finansijski izvještaj za prošlu godinu,...