fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStijović obišao gazdinstva u Zeti

Stijović obišao gazdinstva u Zeti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, obišao je, u okviru radne posjete Golubovcima, poljoprivredna domaćinstva u Zeti, gdje je razgovarao sa poljoprivrednicima.

„Cilj posjete domaćinstvima u okolini Zete je da pozovemo poljoprivrednike da što bolje iskoriste potencijale subvenicja kroz mjere Agrobudžeta. S druge strane želimo da iz prve ruke čujemo i naučimo od naših poljoprivrednih proizvođača kako bismo to primjenili kroz propise i išli u pravcu daljeg unapređenja i podrške“, rekao je Stijović.

Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštli da se gazdinstvo Zlatka Rašovića u selu Ljajkovići bavi stočarstvom i korisnik je državnih subvencija. Rašović uzgaja 50 muznih grla uz prateći podmladak, pa ukupno ima stotinjak grla – junica, junadi u tovu i teladi.

„Kao jedan je od većih proizvođača u Zeti, Rašović koristi veliku površinu blizu Skadarskoj jezera za ispašu i za ubiranje kabaste stočne hrane i ističe da ima rentabilnu i zaokruženu proizvodnju“, navodi se u saopštenju.

Rašović je upoznao Stijovića sa dosadašnjim rezultatima i budućim planovima u proizvodnji, ali i sa problemima sa kojima se suočavaju proizvođači u Zeti.

Gazdinstvo Ilije Škatarića u selu Mataguži prije 15 godina je počelo sa proizvodnjom povrća u plastenicima. Škatarići pod plastenicima obrađuju površinu od tri hektra, na kojima uzgajaju paradajz, papriku, dinju i kupus.

Oni planiraju da u budućem periodu prošire proizvodnju zasadom jagoda na novoj parceli.

Škatarić je kazao da je sva proizvodnja zasnovana na zakupljenom zemljištu i da je kao takva održiva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije